Trijntje Oosterhuis als vierde aan de beurt op Songfestival: lastige plek

Trijntje Oosterhuis mag bij het Eurovisie Songfestival in Wenen als vierde het podium betreden. En dat is helaas best een lastige positie...

Trijntje Oosterhuis betreedt het Songfestival-podium in de eerste halve finale op dinsdag 19 mei. Maandag maakte de organisatie van het liedjesfestijn bekend dat onze Traincha met haar nummer Walk Along als vierde aan de beurt is.

Als vierde optreden

Voor Nederland is deze plek niet zo'n goed nieuws. Sowieso is een plaatsje in de eerste helft van de show lastig: aan het einde van de avond zijn de kijkers nummers uit het begin vaak alweer vergeten. Na Nederland komen nog twaalf andere optredens. De volledige startvolgorde is:

 1. Moldavië
 2. Armenië
 3. België
 4. Nederland
 5. Finland
 6. Griekenland
 7. Estland
 8. Macedonië
 9. Servië
 10. Hongarije
 11. Wit-Rusland
 12. Rusland
 13. Denemarken
 14. Albanië
 15. Roemenië
 16. Georgië

Bookmakers

Nederland staat hiermee precies tussen allemaal landen die hoog gaan eindigen volgens de bookmakers. Vlak vóór Trijntje betreden Armenië en België het podium, en na Trijntje zijn Finland, Griekenland en Estland aan de beurt. In de polls staan al deze landen in de top-15 voor de eindoverwinning, dus het zou kunnen dat Walk Along wegvalt tussen al dit geweld.

Eerste halve finale

De eerste halve finale wordt door kenners gezien als een zware voorronde. De landen Denemarken, Griekenland, Roemenië, Rusland en Servië halen eigenlijk bijna altijd de finale, dus als dat weer zo is, blijven er nog maar vijf plekjes over. Een voordeel is wel dat in deze voorronde maar 16 landen strijden om 10 finaleplekken, terwijl de tweede halve finale 17 deelnemers heeft voor dat zelfde aantal.

The Common Linnets

Ilse DeLange en Waylon hadden vorig jaar in de halve finale een plek die veel gunstiger was: The Common Linnets mochten als 14e optreden met Calm After The Storm, dus tegen het einde van de show. Dat leverde een eerste plek in de halve finale op en vervolgens een prachtige tweede plaats in de finale.

Lees ook:
Trijntjes video bij Walk Along heeft wel iets weg van de Common Linnets-clip.

Reageren