Hurra!

Euphoria in Zweden: Loreen wint voor de tweede keer het Eurovisie Songfestival

14 mei 2023 01:02 | muziek | Door Janine van Rooden

© EBU/Sarah Louise Bennett
Ze flikte het in 2012 al eens met Euphoria en ook nu – elf jaar later – doet ze het weer met Tattoo: Loreen wint het Eurovisie Songfestival!

Volgend jaar vindt het liedjesfestijn dus plaats in Zweden.

Bookmakers

Sinds bekend werd dat Loreen namens Zweden wederom mee zou doen aan het Songfestival stond ze op de eerste plaats bij de bookmakers. De winst was dus geen hele grote verrassing.

Publieksfavoriet

Toch was de uitslag nog wel even spannend, want Käärijä van Finland was met Cha Cha Cha ook een grote publieksfavoriet en kreeg daardoor veel stemmen. Loreen veroverde uiteindelijk 583 punten en Käärijä hengelde er voor de tweede plaats 526 binnen. De laatste plek was voor de groep Lord of the Lost uit Duitsland met 18 punten.

Optreden

Er klonk veel lof, maar ook kritiek op het optreden van Loreen. Waar de een het de beste act van de avond vond, was de ander niet helemaal overtuigd van haar zang tijdens deze finale.

Geschiedenis

Loreen schreef zaterdagavond een stukje Eurovisie Songfestival-geschiedenis door net als de Ier Johnny Logan het liedjesfestijn twee keer te winnen. Toch blijft Johnny recordhouder, want eigenlijk won hij het Songfestival drie keer; ook één keer als schrijver van een nummer dat werd vertolkt door een andere artiest.

Graham Norton

Wie er zaterdagavond trouwens ook zeker 'douze points' verdiende was duizendpoot Graham Norton. Hij presenteerde niet alleen de show en deed de puntentelling, maar zorgde tussendoor ook traditiegetrouw het commentaar op het liedjesfestijn bij de BBC.

Eurovisie Songfestival 2023

Met deze uitslag zit het Eurovisie Songfestival 2023 er definitief op. Volgend jaar reizen alle artiesten en delegaties af naar Zweden.

Wil je tussendoor niets missen van het liedjesfestijn? Houd dan onze collectiepagina in de gaten. We houden je daar op de hoogte van al het Songfestival-nieuws!

Meer over