Zweden wint Eurovisie Songfestival 2015

Na een zenuwslopende finale haalde Måns Zelmerlöw voor Zweden de zesde overwinning binnen op het Songfestival. Zijn nummer Heroes kreeg 365 punten.

Zweden won zaterdagavond de finale van het 60ste Eurovisie Songfestival met 365 punten. Måns Zelmerlöw was met zijn nummer Heroes de topfavoriet en maakte die rol waar. Lange tijd was het een nek-aan-nek-race met Rusland, maar uiteindelijk liep Zweden flink uit. De Russische Polina Gagarina werd tweede met 303 punten.

Strakke act

De winst voor Zweden werd door de bookmakers al voorspeld en ook commentator Jan Smit wist het zeker: Måns Zelmerlöw moest met zijn catchy Avicii-achtige nummer de rest wel kunnen verslaan. De act hielp daar zeker bij mee: de Zweedse hunk danste met animatiefiguurtjes die via een projectie aan het optreden werden toegevoegd.

Loreen

De winst van Zweden komt kort na een eerdere victorie: in 2012 eindigde Loreen op de eerste plaats met haar monsterhit Euphoria. Het Songfestival werd daarom het jaar daarna in de Zweedse stad Malmö georganiseerd. In 2016 volgt opnieuw een Scandinavisch feestje, vermoedelijk in hoofdstad Stockholm.

België

Er deden 27 landen mee aan de finale in Wenen, een recordaantal. Nederland werd in de eerste halve finale al uitgeschakeld: Trijntje Oosterhuis wist Europa niet te overtuigen met haar nummer Walk Along. Onze zuiderburen gingen wel door naar de eindstrijd en eindigden op een geweldige vierde plaats.

Lees ook:
Ons liveblog over de finale van het Songfestival.

Meer over:

Reageren