Amy, Avicii, Justin Bieber en meer!

13 steengoede muziekdocumentaires op Netflix

5 juni 2018 16:27 | netflix | Door Televizier

© Universal
Netflix maakt een serie op basis van de muziek van Dolly Parton, bekend van de nummers Jolene, 9 to 5 en I will always love you. Elke aflevering is gebaseerd op een nummer. Dolly zelf is uitvoerend producent van de serie.
De serie is een mooie nieuwkomer in het ruime aanbod van muziekseries- en documentaires op Netflix. Daarom zetten we dertien interessante docu's voor je op een rijtje (in willekeurige volgorde).

1. Avicii: True stories

True stories geeft een uitgebreide inkijk in het leven van de Zweedse Tim Bergling, beter bekend als DJ Avicii. Avicii werd bekend met grote hits als Levels en Wake me up. Uiteindelijk eist het succes zijn tol. De documentaire laat goed zien hoe moeilijk het DJ-bestaan kan zijn.



2. Gaga: Five foot two

Deze documentaire laat vooral zien wie de vrouw achter artiest Lady Gaga is. De persoon achter de kostuums, glitter en glamour. Het publiek krijg een kijkje achter de schermen terwijl Lady Gaga te maken kreeg met vele ups en downs tijdens een heftig jaar.



3. Kurt Cobain: Montage of heck

Kurt Cobain vertoonde zich niet vaak in de media. Des te unieker is deze documentaire. De regisseur ervan dook de archieven van Kurt in waar hij tweehonderd uur aan nooit eerder openbaar gemaakte audio en muziek, zelfgemaakte video’s en duizenden teksten aantrof. Het gevolg is een indringend portret.



4. Oasis: Supersonic

Supersonic laat zien hoe Oasis uitgroeide tot rocksensatie. Met anekdotes en bijzonder videomateriaal laat de documentaire de dynamiek van de band zien, van de eerste onstuimige gloriejaren tot het grote succes.



5. Justin Bieber: Never say never

Het verhaal achter de Canadese Justin Bieber. De docu geeft een kijkje achter de schermen bij optredens van de zanger die al op 16-jarige leeftijd miljoenen fans had. Never say never laat zien hoe de zanger op jonge leeftijd met grote druk omgaat.



6. Keith Richards: Under the influence

Under the influence neemt de kijker mee op reis in het leven van de gitarist van The Rolling Stones: Keith Richards. Zijn talent voor gitaarspelen en muziek schrijven komen ruim aan bod. Daarnaast wordt duidelijk waar hij inspiratie vandaan haalt en welke muzikanten hem inspireerden. Portret van een markante gitarist.



7. Michael Jackson: This is it

Deze film draait om de geplande laatste optredens van Michael Jackson. De documentaire bevat beelden van de king of pop achter de schermen, op het podium en terwijl hij leiding geeft aan zijn team. Daarnaast bevat de docu interviews met vrienden. This is it zou twee weken te zien zijn in de bioscopen, maar draaide uiteindelijk langer dankzij hoge bezoekersaantallen.



8. Metallica: Some kind of monster

Some kind of monster volgt Metallica tijdens studiosessies en concerten. Conflicten tussen de bandleden en met hun therapeut worden ook geshowd. Sommige van deze conflicten kwamen (onbedoeld) nogal komisch over, waardoor de docu grote bekendheid kreeg.



9. Rapture

Rapture is een achtdelige documentairereeks over de impact van hiphop op de wereldcultuur. Artiesten als Nas, 2 Chainz, Dave East, T.I. en Logic delen hun levensverhaal en laten zien hoe hun dagelijkse leven eruit ziet.



10. Reincarnated

Reincarnated volgt rapper Snoop Dogg tijdens zijn reis door Jamaica. Hij ontdekt de wereld van reggae en de Rastafari-cultuur. Deze reis zorgde ervoor dat hij een album opnam met Diplo onder de naam Snoop Lion. De docu laat zien waarom hij die naam ging gebruiken.



11. The Doors: when you’re strange

When you’re strange bestaat enkel uit archiefmateriaal. De documentaire draait om de Amerikaanse band The Doors. Grappig detail: acteur Johnny Depp sprak grote delen van de documentaire in.



12. Amy

Amy laat de opkomst en ondergang van zangeres Amy Winehouse op pijnlijke manier zien. Haar zelfgeschreven teksten zijn nog pijnlijker wanneer de kijker het verhaal erachter ziet aan de hand van archiefbeelden en interviews met vrienden. Een portret over een zeer bijzondere persoonlijkheid en zangeres.



13. 27: Gone too soon

Deze film gaat over verschillende zangers en zangeressen die allemaal overleden toen ze de leeftijd van 27 jaar bereikten. Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin en Jim Morrison overleden toen ze nog maar 27 jaar waren. Later overleden ook Kurt Cobain en Amy Winehouse op deze leeftijd wat ervoor zorgde dat er verschillende samenzweringstheorieën ontstonden…

Meer over