Lijstje

Top 10 beste LHBTI-films en series

28 juni 2021 15:09 | netflix | Door Jorrit van Broekhoven

© Netflix
Verhalen uit de LHBTI-gemeenschap spelen een steeds grotere rol in films en series op de verschillende streamingdiensten. Dit is een Top 10 met de beste titels die er zijn. Doe er je voordeel mee!

10. I Am Michael op Netflix

De gelovige homoactivist Michael Glatze worstelt zo erg met zijn homoseksualiteit, dat hij besluit priester te worden. Zijn waargebeurde en hartverscheurende verhaal wordt verteld in het filmdrama I Am Michael, waarin James Franco de man op een knappe manier neerzet. Verder zijn er rollen voor sterren Zachary Quinto, Emma Roberts, Lesley Ann Warren en Daryl Hannah. 

Zet I Am Michael op je kijklijst

9. Alex Strangelove op Netflix

Middelbarescholier Alex (Daniel Doheny) kan het al een hele tijd goed vinden met Claire (Madeline Weinstein) als hun vriendschap verandert in een prille relatie. Vlak voordat ze besluiten voor het eerst met elkaar naar bed te gaan, ontmoet Alex de openlijk homoseksuele Elliot (Antonio Marziale). Door hem begint Alex zich af te vragen of hij eigenlijk wel (alleen) op meisjes valt. Een sympathieke coming-out film, gemaakt voor tieners.

Zet Alex Strangelove op je kijklijst

8. Handsome Devil op Netflix

Buitenbeentje Ned (Fionn O'Shea) gaat naar een Ierse kostschool, waar hij op één kamer belandt met Conor (Nicholas Galitzine), de sterspeler uit het rugbyteam. Bij toeval ontdekt Ned dat zijn kamergenoot homo is; iets wat op de strenge school niet wordt aangemoedigd en wat Conor het liefst verborgen houdt. Een bescheiden Ierse film met mooi acteerwerk.

Zet Handsome Devil op je kijklijst

7. Love, Simon op Disney+ en Apple TV+

Simon (Nick Robinson) is in deze sympathieke romcom een hele gewone jongen die op jongens valt. Er is alleen niemand die dat weet. Wanneer een medescholier in een blog uit de kast komt besluit Simon contact op te nemen met z'n leeftijdgenoot. Dat lekt uit en zo wordt hij alsnog uit de kast getrokken. Dat is even slikken voor Simon en voor zijn familie en vrienden. 

Zet Love, Simon op je kijklijst

6. Pose op Netflix

In de New Yorkse ballroomscene van de jaren tachtig begint Blanca haar eigen 'huis'; een vrijplaats voor de LGBT-gemeenschap. Met een goed getroffen tijdsbeeld en een grote cast - onder wie Evan Peters, Kate Mara en James Van Der Beek - schetst Pose een fraai portret van een uitbundige subcultuur.  Billy Porter won een Emmy voor zijn vertolking van ceremoniemeester Pray Tell. Een productie uit de koker van Ryan Murphy en Brad Falchuck (Glee).

Zet Pose op je kijklijst

5. Ride or Die op Netflix

Alleen al om te kunnen zeggen dat je een Japans lesbodrama hebt gekeken, is deze film de moeite waard. Als de lesbische twintiger Rei (Kiko Mizuhara) hoort dat haar vroegere klasgenoot Nanae (Honami Sato) wordt mishandeld door haar man, besluit ze hem te doden. Samen slaan ze op de vlucht, en na de eerste schok verandert hun vriendschap in wat meer.

Zet Ride or Die op je kijklijst

 

4. Other People op Netflix

De homoseksuele comedyschrijver David (Jesse Plemons) verhuist van New York naar Sacramento om zijn zieke conservatieve moeder bij te staan. Zijn relatie met z'n vriend is net uit maar om z'n moeder op te vrolijken doet hij net alsof hij een leuke vriendin heeft. Lieve en grappige film.

Zet Other People op je kijklijst

3. The Half of It op Netflix

Ellie (Leah Lewis) wordt op school door niemand opgemerkt. Als ze op verzoek van sportbink Paul (Daniel Diemer) een romantische brief schrijft aan zijn geheime crush Aster (Alexxis Lemire), heeft dat grote gevolgen. Ook Ellie valt namelijk als een blok voor Aster. Schrijfster Alice Wu baseerde het verhaal op persoonlijke ervaringen uit haar jeugd. Een eerlijke en unieke tienerfilm. 

Zet The Half of It op je kijklijst

2. Call Me By Your Name op Apple TV+

Prachtig en ontroerend drama over de 24-jarige Oliver (Arnie Hammer) en de zeventienjarige Elio (Timothée Chalamet) die verliefd worden op elkaar in een tijd waarin dat onmogelijk was. Arnie Hammer is inmiddels beroemd om andere zaken dan zijn acteerprestaties maar dat doet niets af aan deze mooie film. 

1. It's a Sin op NPO Plus

Voor de personages in It's a sin op NPO Plus is het leven een groot feest. Totdat de verwoestende ziekte Aids om de hoek komt kijken. En dat levert een magistrale maar ook tragische serie op met een glansrol voor Olly Alexander als de charismatische Richie. 

Meer over