De Netflix-documentaire Wild Wild Country is verbijsterend

21 Maart 2018 13:55 | netflix | Door Televizier

© Screenshot Wild wild country

Iedereen heeft wel eens gehoord van Bhagwan, die Indiër met de lange baard en jurk en zijn Rolls Royces. Maar dat het verhaal van de Bhagwan zo waanzinnig en sensationeel was als in Wild wild country, dat zullen maar weinigen weten.

Onder die paar mensen horen de inwoners van Antelope, een slaperig dorpje in de wijdse staat Oregon met een postkantoor en een kerk. Het dorp telt 49 inwoners die in alle rust nog een paar jaar van hun pensioen willen genieten. Wanneer begin jaren tachtig de eerste vreemdeling in roze/rode kleding verschijnt is het gedaan met de rust. Al snel volgen er veel meer adepten van Bhagwan Shree Rajneesh.

Rajneeshpuram

Hij en zijn volgelingen hebben een verlaten stuk land gekocht bij het dorp Antelope en willen daar een paradijs laten verrijzen. Eentje waarin het draait om veel seks hebben en spiritualiteit. En voordat de bewoners van Antelope 'Bhagwan' kunnen zeggen, is hun dorp volledig overgenomen en omgedoopt tot Rajneeshpuram, compleet met Bhagwan-politiemensen en een Bhagwan gemeenteraad.

Ma Anand Sheela

Al snel lopen de spanningen tussen de bewoners en justitie enerzijds en de sekte anderszijds op en komt de donkere kant van de beweging naar boven. En die levert ongelooflijke toestanden op die grotendeels worden bekokstoofd door de persoonlijke secretaresse van Bhagwan, Ma Anand Sheela. Sheela is een medogenloze en fascinerende vrouw die de meest vreselijke dingen zegt in tv-interviews en er alles voor over heeft om haar leider te beschermen en de commune te laten groeien. En zo traint ze een leger, plant enkele moordaanslagen, zorgt voor de grootste salmonella-uitbarsting aller tijden, drogeert mensen en vergiftigt het drinkwater. En ja, dat is dus allemaal echt gebeurd.

Veel origineel beeldmateriaal

De makers van de documentaire, de broers Chapman and Maclain Way, hebben het geluk dat er een overvloed aan beeldmateriaal is uit de jaren tachtig over de sekte. Alles is bewaard gebleven. Daarnaast interviewen de makers een paar sleutelfiguren uit die tijd. Bhagwan zelf overleed in 1990, maar Ma Anand Sheela werd getraceerd in Zwitserland en komt langdurig aan het woord. Ook de advocaat van Bhagwan en nog een aantal belangrijke volgers vertellen alles over de mooie tijden en de intriges. En verrassend genoeg lijken de meesten van hen na al die jaren nog altijd hopeloos verliefd op de Indiase goeroe.

6 uur lang

In Wild wild country zit alles wat je je maar kunt wensen en nog veel meer. De documentaire loopt over van de verrassende en schokkende wendingen, de originele muziek is heerlijk, de originele bewoners zijn op hun beurt een feestje en er zijn een paar bad guys waar je u tegen zegt. In de eerste aflevering verzucht een van de betrokkenen voor de camera dat ooit iemand een boek zal gaan schrijven over deze hele affaire en dat dan niemand zal geloven wat er allemaal is gebeurd. Hij had gelijk. Alleen een boek was niet genoeg voor dit ongelooflijke verhaal. Er was een documentaire van 6 uur nodig.

Meer over