Death Note

Netflix gebruikte beelden Belgische treinramp in horrorfilm

Netflix is in de mist gegaan in de horrorfilm Death Note. De filmmakers gebruikten echte beelden van een Belgisch treinongeluk uit 2010.

Bij de ramp in het plaatsje Buizingen vielen destijds 19 doden, 160 mensen raakten gewond. In fictieve nieuwsbeelden in Death note zijn luchtbeelden te zien van de afschuwelijke ravage in Buizingen. De nieuwslezer vertelt bij de beelden dat 'vijf kartelleden zich voor een naderende trein geworpen'.

Ongehoord

Vervoersmaatschappij NMBS werd niet op de hoogte gebracht over het gebruik van de beelden en ook de nabestaanden wisten van niets. Overlevende Anita Mahy zegt in de Belgische krant De Standaard: „Het is ongehoord dat een waargebeurd feit wordt gebruikt voor fictie en commercieel gewin. Ik vind het een compleet gebrek aan respect voor de betrokkenen. Je zult maar nietsvermoedend een avondje film zitten kijken en dan opnieuw worden geconfronteerd met het ongeval.”

Augustus 2017

Netflix heeft nog niets gezegd over de affaire. Het is wel opvallend dat dit nu pas aan het licht komt. Death note is al sinds augustus 2017 te zien.

Meer over:

Reageren