Kritiek

Netflix schrapt zelfmoordscène uit 13 Reasons Why

16 juli 2019 09:53 | netflix | Door Jacob-Jan van de Groep

© AFP
Door Netflix is een zelfmoordscène uit het eerste seizoen van 13 Reasons Why geschrapt. De streamingdienst reageert daarmee op de aanhoudende kritiek dat de serie voor meer zelfmoorden zou hebben gezorgd.

"Veel jonge mensen hebben ons laten weten dat 13 Reasons Why hen ertoe heeft aangezet gesprekken te voeren over moeilijke onderwerpen zoals depressie en zelfmoord, en hulp te zoeken”, laat Netflix in een verklaring aan onder meer Variety weten.

Medische experts

"Tijdens de voorbereiding op het derde seizoen waren we ons zeer bewust van de voortdurende discussie over de serie. Dus op aanraden van medische experts, waaronder Christine Moutier en de Amerikaanse stichting voor zelfmoordpreventie, hebben we samen met bedenker Brian Yorkey en de producenten besloten de scène waarin het personage Hannah (Katherine Langford) zelfmoord pleegt aan het einde van het eerste seizoen te schrappen."

Schuldgevoelens

De scène komt uit de laatste aflevering van het eerste seizoen, wanneer Hannah na jarenlange pesterijen op school besluit in bad haar polsen door te snijden. Haar klasgenoten reageren geschokt en een aantal worstelen met schuldgevoelens vanwege hun bijdrage aan de pesterijen.

Waarschuwing

Sinds 2017 is 13 Reasons Why een grote hit op Netflix, met name onder jongeren. Vanaf het eerste moment kampt de serie ook met kritieken, waardoor Netflix zich eerder al genoodzaakt voelde een waarschuwing toe te voegen voorafgaand aan de serie.

Meer over