Netflix-tip: American Factory

De Chinese kijk op werk? Kop houden en meters maken. Dat is wel even anders dan de Amerikaanse, zo ondervinden de werknemers van een fabriek uit Ohio die onder Chinees bestuur komt in deze documentaire.

Heel wat autofabrieken in het Midwesten van de Verenigde Staten zijn de afgelopen jaren leeg komen te staan. Als gevolg hiervan verloren veel Amerikaanse arbeiders hun baan. Voor de werkloze inwoners van Dayton, Ohio komt de redding uit onverwachte hoek: een verlaten General Motorsfabriek komt in handen van een Chinese eigenaar.

Cultuurclash

Deze Cao De-wang is een autoglasmagnaat die wel zin heeft in een experiment. Hij neemt, met de nodige subsidie, de fabriek over en helpt twee duizend Amerikanen aan een baan. Ook laat hij een flink aantal Chinezen invliegen. Al snel blijkt dat de Chinese kijk op lekker werken behoorlijk verschilt  van de Amerikaanse (de Chinezen vinden de Amerikanen maar luie donders met hun 40-urige werkweek) en een cultuurclash van epische proporties voltrekt zich op de werkvloer.

American factory is de eerste productie van Barack en Michelle Obama’s productiebedrijf, Higher Ground Productions. 

Vanaf 21 augustus op Netflix

Meer over:

Reageren