Met Dakota Fanning

Netflix-tip: The Alienist

The alienist heeft niets met buitenaardse wezens te maken. In de negentiende eeuw was alienisme een tak van de psychologie die zich met misdadigers bezighoudt. In dit geval: een seriemoordenaar die het op jongenshoertjes heeft voorzien.
In een nieuwe Netflix-reeks gaat zo’n alienist in het New York van de negentiende eeuw achter een seriemoordenaar aan. Laszlo Kreizler (Daniel Bruhl) is de naam van de speurder in kwestie en de klus is pittig. De loslopende gek in kwestie heeft het voorzien op schandknapen, oftewel jonge mannelijke prostitués.

Hulpjes

Kreizler hoeft de klus niet in zijn eentje op te knappen. Hij krijgt van de commissaris assistentie toegewezen, in de persoon van krantenillustrator John Moore en secretaresse Sara Howard (Dakota Fanning). Deze jongedame is haar tijd ver vooruit: ze is vastbesloten de eerste vrouwelijk rechercheur te worden.

Dakota Fanning

Het is voor Fanning de eerste tv-serie sinds lange tijd. Haar laatste tv-rol was in 2002, toen speelde ze in een sciencefictionserie met de naam Taken. Toen was ze acht jaar oud. Daarna volgden kaskrakers als War of the worlds (met Tom Cruise) en Brimstone van de Nederlandse regisseur Martin Koolhoven.

The Alienist

De actrice vertelt aan W Magazine dat ze het tijdens de opnames van The alienist soms even te kwaad kreeg. “Sommige scènes waren zo realistisch! Aan de ene kant is dat mooi, dat maakt het een betere show. Aan de andere kant kost het als acteur ook eventjes om in de juiste stemming te komen.”

De tiendelige thrillerserie is vanaf 19 april te zien op Netflix.

Lees ook: Netflix-tip: Lost in space

Meer over:

Reageren