Kampbeul John Demjanjuk

Netflix-tip: The Devil Next Door is een fascinerende documentaire

Halverwege de jaren tachtig werd de vriendelijke gepensioneerde automonteur John Demjanjuk ervan beschuldigd dat hij de vreselijke oorlogscrimineel Iwan de Verschrikkelijke was, de brute bewaarder van Treblinka, het Duitse concentratiekamp in het bezette Polen. Maar was hij dat wel?

De Oekraïner John Demjanjuk woonde, op het moment van arrestatie, al jaren in een klein stadje in de Verenigde Staten, alwaar hij bekend stond als een uiterst sympathieke vader, echtgenoot en kerkganger. De beschuldiging kwam dan ook als een enorme schok voor vrienden, familie en bekenden. In de Netflix-documentaireserie is te zien dat Demjanjuk ontkent dat hij Iwan de verschrikkelijke is en dat zijn familie blijft pal achter hem staan. 

De Russen

Toch wordt hij door de Amerikanen uitgeleverd aan Israël alwaar hij veroordeeld kan worden tot de strop. The devil next door zit vol met echte beelden van het proces waarin de overlevenden van Treblinka hun aangrijpende verhalen vertellen en waarin ineens blijkt dat de Russen wel een hele grote vinger in de pap hebben. Ook de advocaat van Demjanjuk komt aan het woord, net als de openbaar aanklager van destijds en familieleden van Demjanjuk. 

Meer over:

Reageren