Pathé Thuis-tip: Darkest hour

18 mei 2018 22:00 | netflix | Door Jorien Slager

© Focus Features
Het zag er in 1940 beroerd uit voor de Britten. Het leger had in de strijd tegen de nazi’s enkele verpletterende nederlagen geleden. Het was aan één man te danken dat Groot-Brittannië niet in Duitse handen viel: Winston Churchill.
“Je kunt niet met een tijger onderhandelen als hij je hoofd tussen zijn kaken heeft”, schalt uit de mond van Winston Churchill in Darkest hour. Deze biografische film gaat over de Britse staatsman die West-Europa uit de klauwen van de nazi’s wist te houden. Als het aan hem lag – en dat deed het – werd het niet praten, maar knokken.

Churchill

Eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling dat Churchill premier zou worden van Groot-Brittannië. Neville Chamberlain was de eerste burger van het land. Hij was een voorstander van een diplomatieke oplossing voor de Duitse dreiging. Maar ondanks alle mooie afspraken met Adolf Hitler liepen de nazi’s het ene na het andere Europese land onder de voet.

Strijd

Churchill liet zich niet foppen door de Führer en ging de strijd met hem aan. Hij hield een fameuze toespraak waarin hij vertelde dat zijn volk hierbij tot het uiterste zou gaan: “We zullen ons eiland blijven verdedigen, hoe hoog de prijs ook is. We zullen vechten op de stranden, de landingsplaatsen, in de velden en op de straten en in de heuvels. Nooit zullen we opgeven.”

Oscar

Gary Oldman won een Oscar voor beste mannelijke hoofdrol voor Darkest Hour.

De film is vanaf 18 mei te zien bij Pathé Thuis.

Meer over