'Anne was geen heilige'

Ellie Kendrick (18) schittert in deze BBC-verfilming van het beroemdste dagboek ooit, dat van Anne Frank. Vandaag, op Dodenherdenking, zendt SBS 6 de film uit en Televizier sprak met Ellie.

Ellie: "Hoe vaak ik vroeger niet hoorde: 'Hé, jij lijkt op Anne Frank!'Maar dat ik haar ook echt zou spelen, had ik nooit kunne bedenken." De filmcrew is in Amsterdam voor de opnamen, en inderdaad, Ellie lijkt sprekend op de veertienjarige Anne en roept veel reacties op.

Verbazing
Ellie: "Ik heb mijn lengte mee; daardoor word ik altijd een stuk jonger geschat. Het grootste compliment kreeg ik van Anne's neef, Bernd 'Buddy' Elias. Hij zei dat, toen hij mij voor het eerst op de set zag en bijna achteroverviel van verbazing. Zoveel lijk ik blijkbaar op haar. Dat geldt ook voor Felicity Jones, die mijn
oudere zus Margot speelt."

Doodgewoon meisje
Hoe heeft Ellie zich ingeleefd in haar rol? Ellie: "Ik wilde Anne zo realistisch mogelijk maken. Ze had er natuurlijk geen idee van dat ze wereldberoemd zou worden. Daarom was het belangrijk haar te ontdoen van alle faam die haar nu omringt. Anne was een doodgewoon meisje, weliswaar in buitengewone omstandigheden."

Brutaler
Opvallend is dat Anne een stuk brutaler en opstandiger is, vergeleken met eerdere toneel- en filmbewerkingen. Ellie: "In vroegere tv-series en films is Anne Frank toch een soort heilige. Daardoor lijkt het alsof ze niet echt heeft heeft bestaan en komt het verhaal niet altijd even geloofwaardig over."

Heftig
Ellie vond de transformatie naar Anne vrij heftig: "Toen ik mezelf
voor het eerst in de spiegel bekeek met Anne's kapsel en kleren,
voelde het bijna alsof ik niet meer mezelf was. Ik constateerde
dat er vreemde dingen gebeurden. Ik begon anders te lopen en
ook mijn stem werd anders. Heel vreemd, alsof die veranderingen
bijna onbewust plaatsvonden."

Gebrandmerkt
Het meest afschuwelijk was het dragen van de jodenster. Ellie: "Je voelt je gebrandmerkt, omdat je beseft wat het toen betekende."

Zeer belangrijk
Ellie vindt het zorgwekkend dat Het dagboek van Anne Frank
steeds minder wordt gelezen. Ellie: "Veel mensen denken dat ze het verhaal toch wel kennen. Of het wordt geassocieerd met saaie geschiedenislessen op school. Het is zo'n belangrijk historisch document dat tot in lengte van dagen levend moet worden gehouden. Als onze tv-film daar steentje aan kan bijdragen, zijn we geslaagd."

Reageren