'Ik voel me thuis in Nederland'

26 juni 2009 14:46 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

ATWT-icoon Elizabeth Hubbard arriveert donderdag in de langstlopende soap van Hollandse bodem. Televizier sprak met de 75-jarige actrice over soaps, GTST en de voorbereiding op haar rol van seksuologe in 'onze' soap.

Door Jeroen Mei

Van ATWT naar GTST. Hoe is dat zo gekomen?

"Ik ben al paar keer in Nederland geweest op uitnodiging van talkshows. Ik was ook in de jubileumuitzending van Paul de Leeuw. En dan ontmoet je mensen en vervolgens een castingbureau en dat leidt dan op een gegeven moment tot de vraag of je een gastrol wilt spelen. Ik vond het meteen een goed idee, ook omdat ATWT hier een heel populaire soap is."

Hoe bevalt het in GTST?

"Goed! Het is voor mij helemaal geen grote sprong om hier te acteren, want ik voel me erg thuis in Nederland. De reacties op straat, in winkels, in Friesland waar ik logeer, zijn allemaal hartverwarmend. Soms herkennen mensen me niet meteen, tot ze mijn stem horen. 'Ooooh, jij bent het', zeggen ze dan."

De opnames zijn in Aalsmeer en je logeert in Friesland?

"Ja. Mensen hier vinden dat ver weg, maar als je uit Amerika komt, denk je heel anders over afstanden. En het is er echt prachtig. En, een klein detail, ik logeer daar bij mijn partner. Echt waar, ik heb een (jongere) vriend in Friesland, Peter."

"Door mijn rol als Lucinda hebben we elkaar leren kennen. Hij stuurde me post vanuit Afghanistan waar hij gelegerd was. Gaandeweg hebben we elkaar beter leren kennen. We zijn nu al twee jaar samen."

Je speelt een seksuologe. Moet een vrouw met jouw acteerervaring zich nog voorbereiden op een dergelijke rol?

"Absoluut. Ik ben een huiswerkactrice. En ik ben al in de boeken gedoken. Ik heb een enorm intellectuele inslag en vind dat heerlijk. Ik heb gestudeerd aan het Radcliffe College (waar Hubbard cum laude afstudeerde, red.).

"Daar bestudeerde ik al het werk van beroemde psychologen als Jung en Wilhelm Reich. Die ben ik aan het herlezen, maar ik lees nu ook boeken als De seksgeheimen van een Amerikaanse geisha."

Meer over