'Ja' voor Powned en WNL, 'nee' voor Llink

4 november 2009 16:55 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

De kogel is door de kerk: Nederland neemt per 1 september 2010 afscheid van groene omroep Llink. Kijkers van de Publieke Omroep kunnen vanaf dat moment gaan kijken naar de omroepen Powned en WNL (voorheen Wakker Nederland). Ouderenomroep Max kreeg ook goed nieuws: de zender krijgt een definitieve status binnen het publieke bestel.

Dat alles werd woensdagmiddag bekend gemaakt tijdens een persconferentie van minister Plasterk, in Den Haag.

'Nu echt veranderen'
Het nieuws ging als een lopend vuurtje door medialand en de winnaars zijn blij. Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs reageerde in een reactie op de site van zijn krant: "Het is ook een felicitatie waard aan Hilversum dat nu echt gaat veranderen."

'Flink omspitten'
Bij Geenstijl.nl, waar Powned vandaan komt, was de euforie niet minder: "Vanaf september gaan wij de boel eens flink omspitten daar in Hilversum", zo schreef de redactie op de site.

'Erg prettig'
Max-directeur Jan Slagter was vanwege de grote ledengroei van de omroep niet verrast, maar wel blij met de bevestiging: "Hoewel wij na alle positieve adviezen wel vertrouwen hadden in de beslissing van de minister, is het toch erg prettig om het hem zelf te horen zeggen."

Verslagenheid
De verslagenheid bij Llink is vanzelfsprekend groot. Minister Plasterk had echter naar eigen zeggen weinig keuze.

De afgelopen maanden liet hij zich adviseren over de toekomst van de groene omroep, en alle drie de adviesgevende instanties die betrokken waren bij dat proces (de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), de Raad van Cultuur en het Commissariaat voor de Media) adviseerden negatief over Llink.

'Niet genoeg vernieuwing'
Meest gehoorde klacht was dat de groene omroep niet onderscheidend genoeg zou zijn, maar ook waren er veel problemen op het vlak van de eigen financiƫle huishouding en ledenwerving. Uiteindelijk kreeg de omroep wel de benodigde 150.000 leden, die nodig waren voor een definitieve status in het bestel, maar toen was het oordeel voor Plasterk al geveld.

De minister vindt vooral dat Llink de eigen ambities niet heeft waargemaakt: "Llink heeft niet de vernieuwing gebracht die ze vijf jaar geleden voorspiegelde. Organisatorisch en financieel is het ook niet goed gegaan", zo zei hij.

Eis: onafhankelijk onderzoek
Llink geeft echter niet op. In een verklaring op de eigen site schrijft de omroep: "LLiNK heeft 153.000 leden. Zij hebben bij een afwijzing recht op een grondige en degelijke analyse van onze volledige programmering. Die heeft echter nooit plaatsgevonden. LLiNK eist daarom een onafhankelijk onderzoek."

Laatste kans
Volgens de omroep is nooit de mediawet gehanteerd bij het beoordelen van de omroep. "De afgelopen periode is LLiNK door de verschillende adviesorganen steeds weer op andere criteria beoordeeld, maar nooit op de Mediawet. Daarin staat dat een aspirantomroep voldoende leden en toegevoegde waarde moet hebben. Volgens de Mediawet is toegevoegde waarde dat programma's onderscheidend en vernieuwend zijn naar inhoud en strekking."

En aan die eisen, zo vindt de omroep zelf, heeft Llink wel degelijk voldaan. De omroep verwacht in november nog een kans te krijgen om minister Plasterk op andere gedachten te brengen; het onafhankelijke onderzoek moet daarbij helpen. Wanneer dat van start zou gaan, is onduidelijk.