'Jan houdt vooral van lekker eten'

Het was deze zomer rustig in Volendam. Alle sterren van het pittoreske vissersdorp waren met Jan Smit op rondreis in Italië, voor de derde reeks van De zomer voorbij. Maar ook niet-Volendamse artiesten waren welkom op de zomertoer. In de uitzending van vanavond zijn John Ewbank (muziekproducent en songwriter) en Ramon Beuk te gast. We belden de tv-kok.

Wat was jouw rol in Italië?

"De jongens vonden dat ze altijd zo belabberd aten als ze onderweg waren. Dat wilden ze weleens doorbreken; daarom ben ik gevraagd."

"Ik heb gezond en lekker met ze gekookt. Ja, zij hebben zelf ook achter de pannen gestaan. Vooral Nick is een ontzettende kookfanaat. Jan Dulles (van de 3JS, red.) ook."

"Jan Smit houdt vooral erg van lekker eten. Ik had hem wel eens een van mijn kookboeken gegeven. Hij vertelde me dat hij daar heel veel in gebladerd heeft, maar nog nooit iets uit gemaakt heeft. Maar hij beloofde beterschap."

Kende je de mannen van tevoren al?

"Nee, ik had Jan Smit al wel eens ontmoet. De rest had ik nog nooit gezien, maar vanaf het eerste moment was er een goede klik. We spreken elkaar nu nog geregeld. Soms voel je gewoon dat het goed zit. In het begin is het een beetje aftasten, maar al snel merk je dat je dezelfde dingen deelt. Op het zingen na dan..."

Op je weblog schreef je anders dat je ook een deuntje hebt meegezongen...

"Euh, ja. Ik hoop niet dat dat terugkomt in het programma. We hadden veel bier gedronken en gingen naar een grote kroeg in Rimini met zo’n open podium. Daar moesten we om de beurt een nummertje trekken. Op een gegeven moment moest ik naar voren en kreeg ik een nummer, maar ik kende het hele liedje niet."

"Het bleek van de zus van Jan Smit te zijn, dus ik móest het wel zingen. Ik kon er niks van, maar we hebben heel veel lol gehad. Dat was mijn moment op het podium, voor een mannetje of zevenhonderd."

Wat hebben jullie verder gedaan?

"Op de dag dat John Ewbank aankwam, hebben we gevoetbald tegen de plaatselijke Rimini-club en zijn we met zo'n bodyboard een wildwater rivier op gegaan. 's Avonds was het vaak gewoon hangen en niks doen, koken, eten, zuipen, kortom: gezelligheid. Er hangt een heel relaxte ongedwongen sfeer."

"Als ik volgend jaar weer mee zou kunnen, zou ik vooraan staan. Maar dat gebeurt niet; gasten worden nooit een tweede keer gevraagd."

Werk je nog aan andere tv-projecten?

"Mijn focus ligt niet echt op tvmaken. Ik heb mijn bedrijven waar ik dagelijks druk mee ben. Ik word veel als spreker ingezet, schrijf en reis geregeld en af en toe doe ik er iets op tv naast."

"Op dit moment zit ik in de jury van Dekselse dames bij Omroep Max en draait het tweede seizoen van Bosch, Beuk & Hana bij de NCRV. Dat is ook het laatste seizoen overigens. Het is voor mij op dit moment niet haalbaar om vijf dagen in de week met tv bezig te zijn."

Reageren