'Jon Stewart meest betrouwbare nieuwslezer'

Op 17 juli overleed de Amerikaanse nieuwslezer Walter Cronkite; daarmee stierf in de ogen van veel inwoners de meest betrouwbare nieuwslezer van het land. En dus zijn ze op zoek gegaan naar een waardige opvolger. Uit een online poll blijkt nu dat uitgerekend de meest komische nieuwslezer van het land op de meeste steun kan rekenen

Dat de Amerikanen de weg kwijt zijn in nieuwsland, blijkt dan ook wel. Een poll van tijdschrift Time heeft aangetoond zien dat het gros van de Amerikanen Jon Stewart, presentator van de komische nieuwsshow The daily show, ziet als de meest betrouwbare nieuwslezer van de VS.

Concurrentie
Jon laat daarmee collega's als Katie Couric (de conservatieve nieuwslezeres, die onderaan staat met negen procent van de stemmen), Charlie Gibson (presentator van het gerenommeerde News of the world, (negentien procent), en Brian Wilson (Fox News, 29 procent), ver achter zich. Zelf kreeg hij 44 procent van de stemmen.

Satire
Het gaat hier om een online onderzoek en dat wil toch wel wat zeggen. Van oudsher is de liberale kant (Democraten) van de Verenigde Staten online sterker vertegenwoordigd dan de conservatieve kant (Republikeinen).

Satire
Jon trekt met zijn satirische nieuwsshow voornamelijk progressieve kijkers. Desalniettemin is het verschil in stemmen tussen Jon en bijvoorbeeld Katie wel dusdanig groot dat het niet anders kan zijn dan dat er een kern van waarheid zit.

Geen verandering
Het onderzoek heeft overigens verder geen gevolgen. Alle presentatoren blijven zitten waar ze zitten. De nieuwe meest betrouwbare nieuwslezer van het land zal zichzelf gewoon moeten bewijzen.

Klik op de afbeelding hieronder voor de uitslag van de poll (van de site van Time Magazine):

Jon Steward poll

Reageren