'Maik de Boer lacht zich rot'

Een paar weken geleden veranderde Yari's leven in een hel. De stylist werd in Gooische vrouwen in elkaar geslagen omdat hij homo is. Tijd voor een goed gesprek met Yari's vertolker, Alex Klaasen (33, foto).

Van alle personages speel jij het meeste een karikatuur.

"Yari is een typetje in het kwadraat. In een serie als Gooische vrouwen levert een karakter van een stylist natuurlijk nooit een kleurloos type op. De stylisten en visagisten die we kennen - Maik de Boer, Tom Sebastian, Leco van Zadelhoff - zijn ook kleurrijk. Gooi die op een hoop, kwadrateer dat en dat is Yari."

Heb je reacties gekregen van Maik of Leco?

"Ik kom Maik de Boer geregeld tegen in het uitgaansleven. Die vindt het fantastisch! Hij lacht zich rot. En hij ziet ook wel dat ik dingen van hem heb overgenomen. Laatst stond ik met hem te praten en toen zei hij: 'Ik zíe gewoon dat je nu naar me kijkt om dingetjes te gebruiken.' Hij durfde niets meer te zeggen."

Het afgelopen seizoen was Yari vooral in korte, clichématige stukjes te zien. Nu is hij in elkaar geslagen en heb je een heftigere verhaallijn. Was dat jouw idee?

"Nee, maar ik heb wel gezegd dat er iets moet gebeuren wat niet voor de hand ligt. Na vorig seizoen was ik wel klaar met het clichébeeld en dat getut. Het begint aan me te kleven. Ik wilde Yari ook eens van een andere kant laten zien. Hij is meer dan kleding en haar. Doordat hij in elkaar is geslagen, stort hij emotioneel totaal in. Ik ben blij dat de schrijvers dit hebben bedacht."

Waarom?

"Het is goed om te laten zien dat dit ook gebeurt. Voor een serie als Gooische vrouwen, met een lichte komedietoon, kwam dit keihard aan. Je verwacht het niet. Mijn verhaallijn werd ook zwaarder van toon. Ik ben wel even zielig. Maar het komt weer goed met me."

Word je nu vaker herkend?

"Ja. Laatst hielp ik iemand met verhuizen. Toen bleef een groepje pubers een half uur naar me staan kijken - of ik het wel echt was. Ik blijf dat raar vinden."

Dit is het laatste seizoen van Gooische vrouwen en je bent nog tot maart 2010 te zien met je prijswinnende voorstelling Eindelijk alleen. Wat kunnen we daarna van je verwachten?

"Er komt nog iets op tv wat vrij aanwezig zal zijn. Dat is waarschijnlijk dit tv-seizoen nog te zien, maar ik kan er verder niets meer over zeggen. Ik zit weer in Het klokhuis en ben na Eindelijk alleen een maand te zien in de musical Sunday in the park with George. Volgend jaar ga ik Toon Hermans doen. Daar ben ik al mee bezig. Ik moet de dvd-box bestuderen - 18 dvd's van drie uur - en lees zijn boeken."

Reageren