'Minder sport en amusement bij de publieken'

Henk Hagoort, grote baas van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), vindt dat het huidige omroepbestel behoorlijk anders moet. Als het aan Hagoort ligt, komt er bijvoorbeeld minder sport en simpel amusement op de publieke kanalen. Zo zou de omroep goedkoper en efficiënter kunnen gaan werken.

Hagoort is de voorzitter van de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Vanuit die hoedanigheid beschreef hij zijn ideeën in een ingezonden brief die dinsdag in De Volkskrant staat.

Sport en amusement
Zo Hagoort schrijft onder meer: "Wat we aan amusement blijven doen, moet zich kwalitatief duidelijk onderscheiden. Iedereen voelt aan dat Boer Zoekt Vrouw meer publieke waarde heeft dan het opnieuw uit de kast halen van Wie van de Drie."

Later voegt hij toe: "Zijn twee grote voetbalcontracten echt nodig?" Daarmee wijst hij op twee grote kostenposten binnen de publieke omroep die volgens velen ook door de commerciële omroepen opgepakt zouden kunnen worden.

Minder losse omroepen
Ook denkt Hagoort dat het een goed idee is om het aantal omroepen te verkleinen. Omroepen die niet willen fuseren, moeten voor extra geld dan maar bij hun leden aankloppen, maar van de NPO zelf zouden ze het niet meer moeten krijgen.

Programmatische specialisatie per omroep, en meer samenwerking tussen omroepen onderling, zijn nog eens opties die Hagoort omschrijft. Zo zouden omroepen gezamenlijke redacties op kunnen zetten die zich bezighouden met kunst en cultuur, drama en film of bijvoorbeeld documentaires en onderzoeksjournalistiek. Ook sluit hij een opschoning van het publieke aanbod op internet en de digitale kanalen niet uit.

Scherpe keuzen
De omroepen zijn overigens méér dan bereid om de hand in eigen boezem te steken, zo benadrukt de voorzitter. "We snappen dat we als Publieke Omroep ook zelf een redelijke bijdrage aan de bezuinigingen moeten leveren en dat zijn in dit tijdsgewricht forse bedragen.'"

Geen overheid
De Publieke Omroep wil die keuzes wel zélf maken. "We zullen niet toestaan dat de overheid ons in detail voorschrijft hoe en waarop we moeten bezuinigen.'"

Reageren