'Steeds meer homo's op tv'

De Amerikaanse homo-organisatie GLAAD meet ieder jaar hoeveel homoseksuele karakters er in de Verenigde Staten op tv te zien zijn. De reden daarvoor is volgens hen omdat zichtbare homo's en lesbiennes meehelpen aan de acceptatie van de bevolkingsgroep. En het aantal homokarakters in series en films lijkt stukje bij beetje toe te nemen.

In 2007 was 1,1 procent van de karakters op de Amerikaanse tv homoseksueel. In 2008 was dat 2,6 procent, en in 2009 lijkt dat aantal uit te komen op om en nabij de 3 procent. GLAAD is blij.

Realistisch
"Het is veelbelovend om te zien dat niet alleen de hoeveelheid lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders op tv toeneemt, maar dat de verhaallijnen over deze personages ook nog eens steeds realistischer worden," zo schrijft GLAAD in een rapport.

79 tv-series
Voor het onderzoek volgde de organisatie maar liefst 79 tv-series. In die series speelden in totaal 600 personages een inhoudelijke rol. En van die 600 waren 18 mensen homo, lesbisch, bi of transgender.

CBS niks
Ze maakten ook een verdeling per grote tv-zender. ABC ging aan kop, met 8 homokarakters op een totaal van 168 rollen (5 procent). Daarna volgde FOX, met 4 homorollen op 105 personages (4 procent).

De zender NBC had drie homokarakters op een totaal van 126 (3 procent). De zender CW had er twee op in totaal 69 rollen. De enige zender die totaal geen homorollen liet zien, was CBS.

Gekleurd
De organisatie verklaart verder dat er voorheen nog wel eens overdreven of simpelweg niet kloppende verhaallijnen ingezet werden als het om homoseksuelen ging. Nu worden het steeds meer normale karakters die 'toevallig' ook homo zijn.

Het enige dat nog uit balans is, is het aantal gekleurde homoseksuelen op tv. Bijna alle personages waren blank, vier van de 18 waren op enigerlei wijze 'gekleurd'.

Reageren