'Teveel tv slecht voor kinderen'

We gaan ervan uit dat teveel televisie nooit goed kan zijn voor jonge kindjes. Uit nieuw onderzoek blijkt dat te kloppen: de gevolgen zijn jaren later nog te merken.

Eerdere onderzoeken hadden al geconstateerd dat televisie de cognitieve ontwikkeling van kinderen kan belemmeren. De resultaten van de nieuwste studie zijn onlangs bekend gemaakt en die bevestigen vorige onderzoeken.

Het blijkt dat naarmate peuters vaker televisie hebben gekeken, ze op vele punten in hun ontwikkeling beduidend minder scoren dan hun leeftijdgenoten.

Overgewicht
Het kijkgedrag van ruim 1300 twee- en vierjarigen uit ht Canadese Quebec werd tot hun tiende levensjaar gevolgd. Elk uur per week dat er langer televisie gekeken werd, kon worden gerelateerd aan verminderde prestaties op school, verminderde sociale vaardigheden en overgewicht.

De onderzoekers stellen dat peuters zich in een belangrijk stadium in de ontwikkeling van hun hersenen bevinden. De tijd die beter aan deze ontwikkeling zou kunnen worden besteed, wordt door het kijken naar televisie verminderd.

Maximaal een uur
In sommige landen is eerder al door de politiek aandacht besteed aan het onderwerp. Programma's die zijn gericht op kinderen onder drie jaar zijn in Frankrijk verboden. In Australië adviseert de overheid kinderen tussen drie en vijf jaar niet langer dan één uur per dag televisie te laten kijken.

De Britse psycholoog Dr Aric Sigman meent dat televisie tegenwoordig een zwaardere impact heeft op de jonge hersenen dan in de jaren '60 en '70. Door de snellere montage, hardere geluiden en intensievere kleuren worden de jonge geesten sterker beïnvloed.

Onder de indruk
Hoofdonderzoeker Linda Pagani was zelf onder de indruk van de resultaten. Zij had aanvankelijk niet verwacht dat ruim zeven jaar later het kijkgedrag van de kinderen nog steeds van invloed zou zijn op hun resultaten.

Pagani denkt dat hier een rol voor overheden is weggelegd om te voorkomen dat peuters teveel televisie kijken.

Reageren