'Veel verdienen bij de omroep is ok'

Een nieuwe mening in de discussie over de inkomens van omroeppresentatoren. NPO-bestuursvoorzitter Henk Hagoort vindt dat salarissen van bepaalde presentatoren helemaal niet te hoog zijn. Als voorbeelden noemde hij Paul de Leeuw en Matthijs van Nieuwkerk: zij zouden hun geld meer dan waard zijn.

De voorzitter roemde beide presentatoren om hun werk, en liet doorschemeren dat wat hem betreft Paul niets te vrezen heeft in de nu lopende discussie over de salarissen. Dat geldt in zijn ogen ook voor Matthijs van Nieuwkerk.

De show dragen
''Paul de Leeuw weet op zijn geheel eigen wijze maatschappelijke thema's aan te snijden die heel goed bij de publieke omroep passen. Hij kiest bovendien heel bewust voor de publieke omroep. Ik heb daar diep respect voor'', zo zei Henk onder meer.

En: ''Paul de Leeuw mag van mij meer verdienen dan de Balkenendenorm. Hij draagt de show, hij is het programma. Dat vind ik iets anders dan een presentator die veel verdient voor het presenteren van een programma dat een ijzersterke formule heeft en het ook goed zou doen met een andere presentator.''

Matthijs' imago
Over Matthijs zei Henk onder meer: ''Zulke hardwerkende mannen zetten zich een aantal jaren met hart en ziel in voor programma's die nog jaren van invloed zijn op hun imago. De druk is hoog, er wordt veel van een Matthijs van Nieuwkerk verwacht."

De carrière van Matthijs zou zomaar eens snel over kunnen zijn, schetste Henk: "Zijn tv-carrière kan bovendien maar van korte duur zijn, want over een paar jaar houdt De wereld draait door er misschien wel weer mee op en gaan we wat anders uitzenden. Daar mag een goed salaris tegenover staan. Ik baal ervan dat zulke presentatoren in de pers en in de politiek constant worden afgeschilderd als zakkenvullers.''

Reageren