100 weetjes over Bones

10 mei 2010 14:02 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

In Televizier editie 19 van 2010 wordt aandacht besteedt aan het verhaal achter de successerie Bones. Bij het artikel staat een twintigtal bijzondere weetjes over de serie. Er zijn natuurlijk echter véél meer weetjes, en die staan hier.

Door: Roxanne Vis

1. (In de gids)

2. (In de gids)

3. Reichs is aan de serie verbonden als adviseur en checkt de scripts op wetenschappelijke onjuistheden.

4. (In de gids)

5. (In de gids)

6. Angela Montenegro heeft nog twee voornamen: Pearly Gates. Zo heet ook de gitaar van ZZ Top’s Billy Gibbons, die in de serie Angela’s vader speelt.

7. (In de gids)

8. De serie speelt zich grotendeels af in Washington D.C., maar het merendeel van de scènes wordt opgenomen in Los Angeles.

9. De intromuziek van Bones is gemaakt door The Crystal Method.

10. Emily Deschanel is de oudere zus van actrice Zooey Deschanel (500 Days of Summer, Yes Man, Failure to Launch)

11. Drie Deschanels hebben meegewerkt aan Bones: Emily, Zooey en hun vader Caleb. Zooey speelde een gastrol, Caleb regisseerde een aflevering van het tweede seizoen.

12. De vader van David Boreanaz, Dave Roberts, heeft een gastrolletje in de honderdste aflevering. Hij is te zien als een medewerker van de FBI die een stuk papier op de kopieermachine legt.

13. Ook de vader van Bones-bedenker Hart Hanson speelde een keer mee in de serie. Paul Hanson was in seizoen 4 te zien als reparateur.

14. David Boreanaz werd bekend door zijn rol in Buffy the vampire slayer. Hij was zo populair, dat hij na drie seizoenen zijn eigen spin-off kreeg: Angel.

15. (In de gids)

16. (In de gids)

17. (In de gids)

18. David Boreanaz en Chad Lowe zijn de enige twee mensen die in de serie hebben geacteerd én enkele afleveringen hebben geregisseerd.

19. De honderdste aflevering is geregisseerd door David Boreanaz.

20. Op de set loopt een tamme eekhoorn rond met de bijnaam Dr. Sweets. Het beestje bedelt bij de acteurs om eten en klampt zich regelmatig vast aan de benen van de vrouwelijke medewerkers.

21. In de FBI-keuken hangen drie foto’s van etende presidenten: Nixon nuttigt Chinees, Eisenhower verorbert een kippenpoot en Kennedy eet een hotdog.

22. In het kantoor van Booth hangt een zwartwitfoto van FBI-agent W. Mark Felt, beter bekend als Deep Throat.

23. (In de gids)

24. Uitvoerend producent Stephen Nathan is dol op schrijven in zijn pyjamabroek.

25. Hart Hanson voert tussen de bedrijven door regelmatig reparaties uit aan zijn antieke Toyota FJ40.

26. De castingbank is bruin.

27. De crew heeft ‘five dollar fridays’. Iedereen op de set kan vijf dollar in een emmer stoppen met zijn of haar naam erop. Als jouw vijf dollar aan het eind van de werkdag uit de emmer wordt getrokken, mag je al het geld houden.

28. In de schrijverskamer staat een ‘boetedoos’. Elke schrijver heeft een eigen boete. Eén schrijver moet bijvoorbeeld elke keer betalen als hij een ranzige foto laat zien tijdens de lunch. Een ander moet ophouden met praten over zijn stoelgang als anderen aan het eten zijn. Een derde moet een duit in het doosje doen als hij weer eens een uur wegblijft, terwijl hij zegt dat hij over twee minuten terug is.

29. De schrijvers hebben een griezelig vermogen om de toekomst te voorspellen met de verhaallijnen die ze verzinnen. Kort na het schrijven van ‘The goop on the girl’ werd in het echt een bank overvallen door een Kerstman en na ‘The tough man in the tender chicken’ werd daadwerkelijk een menselijk lichaamsdeel aangetroffen in een kipnugget. Ook werd na het schrijven van ‘The dwarf in the dirt’ echt een moord gepleegd in de wereld van het dwergworstelen.

30. Vingerkootjes zijn in Bones het meest gebruikt als aanwijzing.

31. (In de gids)

32. (In de gids)

33. Emily Deschanel werd pas gecast op het moment dat de opnames van de pilot bijna van start gingen. Bedenker Hart Hanson was onder de indruk van haar assertiviteit. Tijdens de auditie ging David Boreanaz vlak naast Emily staan. Ze bewoog niet, wat Hanson verbaasde. „Negentig procent van de acteurs zou een stap achteruit gedaan hebben”, zegt hij.

34. Toen T.J. Thyne hoorde over de speciale flashbackaflevering, bedacht hij een plan om zijn personage, Jack Hodgins, af te beelden als een dikke vent. „Hij had zichzelf helemaal een fat suit aangemeten om te zien of we het leuk zouden vinden. Het was heel grappig, maar we gaan het niet doen”, aldus Hanson.

35. Specifieke kenmerken van de schedel en de hoek van het bekken zijn de twee manieren waarop in Bones meestal het geslacht van het slachtoffer wordt bepaald.

36. De castingbungalow is een historisch monument in Los Angeles. Het werd oorspronkelijk gebruikt als zadelkamer voor paarden. Eind jaren ’40 werd het een kleedkamer voor acteurs en pas eind jaren ’80 kwam er een kantoorruimte. Casting director Rick Millikan houdt sinds het begin van The X-Files (waarvoor hij ook de casting deed) in 1993 kantoor op deze plek.

37. (In de gids)

38. In de labjassen die de figuranten dragen, staan de namen geborduurd van de crew. Ze weten dus vaak wiens jas ze aanhebben.

39. Booth heeft altijd de volgende dingen bij zich:
(40) - Een gouden Zippo aansteker, als aandenken aan zijn trainingsdagen als Ranger
(41) - Een pokerchip, die hem herinnert aan zijn gokproblemen.
(42) - Dobbelstenen in zijn rechterzak, waar hij graag mee speelt tijdens het verhoren van verdachten.
(43) - Een medaillon van Saint Christopher, voor bescherming.
(44) - Een Whittenhauer horloge. Er staat iets in gegraveerd dat wellicht later nog onthuld wordt.

45. (In de gids)

46. De achtergronden in de Egyptische kamer zijn visuele effecten.

47. Soms worden bodydoubles of handdoubles gebruikt voor tussenshots.

48. Alle rijdende scènes worden opgenomen in stilstaande auto’s, waarbij de achtergronden worden geprojecteerd op schermen.

49. De eerste versie van elke aflevering is over het algemeen 8 tot 10 minuten langer dan de aflevering die wordt uitgezonden.

50. Het team van Bones won het Prime Time Softball League kampioenschap van 2009.

51. De schrijverskamer van Bones is de meest vruchtbare van de televisiewereld. Op één seizoen na heeft er elk jaar een schrijver een kind gekregen.

52. De schrijvers verzamelen verhalen van bizarre manieren waarop mensen in het echte leven zijn omgekomen.

53. Voordat Dean Lopata als schrijver werd aangenomen bij Bones, werd hij als slachtoffer in de serie geschreven.

54. De schrijvers houden een ‘seriebijbel’ bij, waarin alle moorden, moordwapens en motieven staan die in Bones zijn gebruikt.

55. (In de gids)

56. De schrijvers gaan regelmatig op excursie voor research. Recentelijk hebben ze onder meer het Aquarium of the Pacific en de Mexicaanse worstelstripclub Lucha VaVOOM bezocht.

57. (In de gids)

58. In de aflevering ‘The tough man in the tender chicken’ werden 16.000 kippen digitaal gecreëerd en in de achtergrond van de kippenfabriek gezet.

59. Voor diezelfde aflevering werden 24 echte kippen gebruikt voor de visuele effecten, maar er vloog er eentje weg.

60. In eerste versies van afleveringen ontbreken vaak belangrijke visuele effecten, omdat die meestal pas op het laatst worden toegevoegd.

61. Voor Bones is gefilmd op locaties waar ook de film Million Dollar Baby werd opgenomen, zoals een gesloten ziekenhuis in Pasadena en een warenhuis in Los Angeles.

62. Als er op locatie wordt opgenomen, gaat alles mee. Elektriciteit, voedsel, tenten, toiletten, vuilnisbakken, beveiliging en politie. De crew zet een basiskamp op voor zichzelf, dat veel wegheeft van een klein dorp.

63. (In de gids)

64. (In de gids)

65. Latex handschoenen worden zo vaak mogelijk hergebruikt om het milieu te sparen.

66. Soms krijgt de Bones-crew toegang tot plaatsen die gesloten zijn voor het publiek, zoals waterzuiveringsinstallaties, elektrische centrales en andere zwaarbeveiligde gebieden.

67. Zack was het jongste lid van het team, maar zijn vertolker Eric Milligan is ouder dan Emily, T.J. en Michaela.

68. In het kantoor van Angela staan 72 dozen met botten.

69. In de bottenkamer staan 304 dozen met botten.

70. (In de gids)

71. Het maken van één aflevering neemt zo’n 21 dagen in beslag. Dat is inclusief monteren, het mixen van geluiden en muziek, het toevoegen van visuele effecten en kleurcorrectie.

72. Voor de pilot bouwde de productie een ‘laboratorium platform’ in de universiteit van Zuid-Californië. Het regende tijdens de opnames en de regendruppels die langs het beschermende zeil waren geglipt, moesten later digitaal worden verwijderd.

73. De postproductie maakt en distribueert ongeveer 350 dvd’s per aflevering. Alle dvd’s worden gekopieerd, gelabeld en verdeeld door één man.

74. Elke aflevering doorloopt een herzieningsproces van vier delen: redacteur, regisseur, producent en studio en/of netwerk.

75. Aan het eind van elk seizoen worden de hoofdtapes opgeslagen in een kluis in de zoutmijnen van Kansas, 200 meter onder de grond.

76. Volgens de lokale overlevering spookt het in de kantoren van Bones. ’s Avonds laat zijn er vreemde klopgeluiden te horen op de muur. Het zou gaan om de geest van de architect. De crew vindt het wel gezellig.

77. Wanneer een scène zich afspeelt in een omgeving met achtergrondacteurs, worden aanvullende dialogen opgenomen. Je hoort het misschien niet, maar een groep van zes professionele acteurs spreekt opnieuw dialogen in, die relevant zijn voor elke setting en scène.

78. Omdat acteurs weken na de opnames van een aflevering wordt gevraagd hun dialogen opnieuw in te spreken, worden studio’s over de hele wereld gebruikt. Zo zijn er al geluiden opgenomen in New York, Cleveland en Engeland.

79. Het verlaten ziekenhuis waar de alien autopsie wordt uitgevoerd is vernoemd naar associate producer Todd Copps.

80. Voordat een acteur wordt aangenomen, moet hij worden goedgekeurd door de casting director, de afleveringsregisseur, de uitvoerend producenten, de schrijvers, de studio (20th Century Fox) en het netwerk (FBC).

81. Het Bones-team heeft een huiskat Camgela, genoemd naar de personages van Tamara Taylor en Michaela Conlin. Zij staat algemeen bekend als de mooiste en liefste kat op het Fox-terrein.

82. Alle vrouwen op kantoor zijn brunettes met krullend haar.

83. Alle kleding vanaf het eerste seizoen wordt opgeslagen op de kostuumafdeling van Fox.

84. Een personage in Veronica Mars is vernoemd naar Bones-bedenker Hart Hanson.

85. De scripts worden talloze keren herzien. Om alle veranderingen te kunnen onderscheiden, krijgt elke versie een eigen kleur in de volgorde wit, blauw, geel, roze, groen en guldenroede (donkergeel).

86. De ontplofte stukjes ‘vlees’ op de taxi in de aflevering met de bankoverval waren gemaakt van frambozenjam.

87. Als Bones op locatie filmt, heeft de transportcrew 500 vierkante meter nodig om alle vrachtwagens en trailers van de cast te parkeren.

88. De aardbeving/vloed in de metro van een paar afleveringen geleden is gedeeltelijk opgenomen in een attractiepark van Universal Studios. De metroauto waar Sweets in reed, was oorspronkelijk ontworpen voor de serie Seinfeld.

89. (In de gids)

90. De productie en het schrijverskantoor geven minstens 500 dollar per dag uit aan lunch.

91. Alle vaste castleden hebben papieren exemplaren nodig van elk script en elke herziening, dus het productiekantoor verspreidt, inclusief crew, zo’n 110 exemplaren van elke versie.

92. De kopieerapparaten van het productiekantoor gaan minstens één keer per dag stuk.

93. Het productiekantoor is regelmatig meer dan 24 uur open. Het productieteam begint veel eerder dan de rest van de crew en blijft nog lang nadat de opnames klaar zijn.

94. De leeftijd van een slachtoffer wordt in Bones soms vastgesteld door middel van de stand van de tanden in de onderkaak. Daarbij wordt ook gelet op de hoeveelheid slijtage.

95. Als Angela reconstructieve forensische tekeningen maakt van overleden slachtoffers, analyseert ze eerst de schedel en bepaalt ze het geslacht, de geschatte leeftijd en het ras.

96. De afdeling Video Playback maakt alle afbeeldingen en animaties die op de computerschermen van de sets verschijnen.

97. Alle animaties op de computerschermen worden bediend door mensen achter de schermen die de acteurs in de gaten houden en hun acties coördineren met wat er op de schermen te zien is.

98. De Medio Cam is een echt forensisch apparaat dat door het hele land wordt gebruikt om misdaden op te lossen.

99. Sommige close-ups van computerschermen en de Medio Cam worden weken nadat de acteurs klaar zijn met de opnames pas gefilmd.

100. De vrouw van de hoofdanimator doet de Japanse vertaling van de serie, omdat dat haar eerste taal is.

Meer over