1000ste aflevering Opsporing verzocht

16 oktober 2012 15:42 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Sinds 15 november 1982 zendt de AVRO Opsporing verzocht uit. Frits en Anniko blikken terug op 30 jaar tv-historie.

In 1967 startte het Duitse ZDF met Aktenzeichen XY...ungelöst. In de uitzendingen werd de hulp van de kijker ingeschakeld om onopgeloste misdrijven op te helderen. Het programma was in West-Duitsland erg populair en de AVRO besloot dit format in Nederland ook uit te proberen.

Herstart

Eind 1975 maakte de AVRO op verzoek van het ministerie van Justitie twee proefuitzendingen. De behandelde zaken waren echter meer dan een jaar oud en Opsporing verzocht kon helaas niet bijdragen aan een oplossing. Ondanks de hoge kijkcijfers verdween het programma na deze twee afleveringen van de buis. Op 15 november 1982 werd een poging gedaan het programma nieuw leven in te blazen. De zaken die nu aan bod kwamen, mochten niet ouder zijn dan drie maanden. Deze aanpassing leidde gelijk tot succes, want in de eerste aflevering werd de moord op een jong meisje opgelost. 

Presentatoren

Jaap van Meekren en Will Simon waren de presentatoren van het eerste uur. „Sommige groepen vonden het onethisch dat de AVRO samen met de politie een programma maakte en daarom hebben we het beschaafd gehouden. We kozen er bewust voor om geen reconstructies te doen met achtervolgingen en bloed.” In plaats daarvan werd gebruik-gemaakt van paspoppen en papieren slachtoffers. In 1991 nam Nelleke van der Krogt het stokje van Will Simon over.

Reconstructies

Toen Van der Krogt in 2000 als eindredacteur van het programma aan de slag ging, begon de discussie over het gebruik van echte reconstructies. "Het programma was zo stijf dat je niet begreep waarom er nog iemand keek." Na vele uitprobeersels zijn ze tot het resultaat gekomen zoals tegenwoordig te zien is. Mede dankzij hulp van de kijker wordt inmiddels 40% van de behandelde zaken opgelost, waar dat anders 25% zou zijn.

Jubileumuitzending

Frits Sissing en Anniko van Santen presenteren nu het programma. "De kern is gelijk gebleven, maar de vorm en toon zijn veranderd", zegt Anniko. In deze jubileumuitzending zal zij samen met Frits terugblikken op de afgelopen 30 jaar, maar worden ook actuele zaken behandeld.

Meer over