11,5 jaar gevangenisstraf voor bedreigen South Park-makers

Jessie Curtis Morton, een Amerikaan die zich bekeerde tot de Islam, heeft 11,5 jaar gevangenisstraf gekregen omdat hij de makers van South Park online bedreigde.

Morton had het op de makers van animatieserie South Park voorzien omdat zij in een van de afleveringen Mohammed in een berenpak lieten zien. De profeet mag tenslotte niet getekend worden. Morton waarschuwde dat South Park-makers Matt Stone en Trey Parker net zo zouden eindigen als Theo van Gogh. Als extra geste vermeldde hij de adressen van Stone en Parker.

Bom in de keuken
Morton runde een website voor moslims met Al-Qaida propaganda waarin hij opriep tot een gewelddadige Jihad, een heilige oorlog. Een cartoonist die opriep tot een 'iedereen mag Mohammed tekenen-dag' werd met de dood bedreigd en op de site stond ook een artikel met de titel 'Hoe je een bom maakt in de keuken van je moeder.'

Excuses
Morton bood voor de rechtbank zijn excuses aan, maar dat mocht niet baten. Medeverdachte Zachery Chasser werd eerder zelfs tot 25 jaar veroordeeld. Hij had geprobeerd naar Somalië te reizen om zich daar aan te sluiten bij een terroristische beweging.

Comedy Central
Comedy Central weigerde uit angst voor represailles de aflevering met de profeet Mohammed uit te zenden. Kijk hieronder voor een clip van South Park met Mohammed in berenpak

 

Reageren