16 miljoen euro voor Pakistan

De Nederlandse inzamelingsactie voor Pakistan heeft donderdag zo'n 16,1 miljoen euro opgebracht. Dat maakten de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) donderdagavond laat bekend

Op het moment dat de actie donderdagochtend begon, stond er al bijna 6 miljoen euro op de teller van eerdere giften.

Overheid
Het eindbedrag is inclusief de 2 miljoen euro die de Nederlandse regering heeft gegeven aan de SHO.

De regering doneerde eerder ook al een bedrag van in totaal 6,6 miljoen euro voor Pakistan via het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties, het VN-kinderfonds Unicef en het Internationale Rode Kruis.

Lage opbrengst
De nationale inzamelingsactie voor Pakistan was kleiner van opzet dan andere tv-acties. Vergeleken met de actie van begin 2010, voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti, zeker. Toen werd onder meer een avondvullend programma uitgezonden dat 83 miljoen euro als eindstand had. De helft van de opbrengst kwam toen van de overheid. In totaal kwam voor Haïti uiteindelijk 111 miljoen euro binnen.

Sceptisch
SHO had dit keer te maken met een kritische houding van de Nederlanders, zo zei SHO-actievoorzitter Doggenaar al aan de vooravond van de nationale actie: "'Het imago van Pakistan is zeker niet positief: corruptie en extremisme."

Het gironummer 555 blijft de komende weken open voor verdere donaties.

Reageren