18 jaar met camera's

Vorig jaar stapten Nathalie (38) en Alexander (35) weloverwogen in een nieuw avontuur: NCRV's Generatie 2010. Vorig jaar januari werd hun dochtertje Dominique geboren. Ze worden 18 jaar lang gevolgd, het eerste jaar zit erop.

Valt het mee of tegen?
Nathalie: "In het begin moesten we even onze weg vinden met regelmatig een cameraploeg over de vloer. Toch wat meer opruimen of een leuker bloesje aantrekken. Dat hebben we vrij snel laten varen: we zijn wie we zijn en daar hoort af en toe een 'joggingbroekdag' bij. Uit onze directe omgeving kregen we leuke reacties op de uitzendingen van vorig jaar, de heftige en vaak minder positieve opmerkingen op internet waren even wennen."

Zijn jullie dit jaar dan anders?
Alexander: "We zijn ons wel bewuster van wat we laten zien. Je geeft toch een blik in je privéleven. Iedereen kan meekijken, ook collega's. We hebben met de producent afgesproken dat we alle afleveringen vooraf zien. Als wij moeite hebben met een scène, wordt die zonder problemen geschrapt. Die vrijheid was één van de redenen waarom we ja hebben gezegd tegen dit project."

Wat willen jullie bereiken?
Nathalie: "Voor Dominique is het een prachtige documentaire over de eerste 18 jaar van haar leven, waarop we hopelijk straks met veel plezier en trots terugkijken. Alexander en ik spreken verwachtingen en wensen uit, vertellen waarmee we worstelen. Zo krijgt Dominique een heel mooi en reëel beeld van ons en haar opvoeding. Dat zal soms ook knap confronterend zijn."

Confronterend?
Alexander: "De eerste maanden heb ik echt moeten wennen aan het vaderschap en aan de veranderde situatie. Voor Dominique misschien niet heel leuk om te zien, maar ik kan haar duidelijk maken dat het niet betekent dat ik niet van haar hou of dat ze niet gewenst was. Integendeel. Wanneer zij de beelden te zien krijgt, weten we nog niet. Ik denk als ze er zelf naar gaat vragen. Misschien rond een jaar of zes?"

18 jaar is wel lang...
Nathalie: "We zijn hier heel bewust in gestapt. In Denemarken loopt het project nu elf jaar en is één van de stellen inmiddels uit elkaar. Er kan veel gebeuren in 18 jaar. We zijn nog net zo enthousiast als toen we begonnen. Voor je het weet, is het voorbij. Want sinds we Dominique hebben, vliegt de tijd. En wat is nu 18 jaar op een mensenleven?"

Reageren