2009: Exclusief

Zaterdagavond, half 12. 'Ik hoor het net via sms-jes. Te gek. Ik ga snel op jurkenjacht.' 'Nu willen we die Ring winnen ook!' 'Welke programma's vielen er buiten de boot?' 'Gefeliciteerd. Het liep helemaal goed vanavond!'

Mijn mobiele telefoon blijft maar sms-piepjes geven. Zojuist zijn door SBS Shownieuws de genomineerden voor alle televisieprijzen bekend gemaakt. Iedereen die bij de laatste drie zit, hoort het voor het eerst. En dat zorgt voor een aanhoudende stroom aan berichten van hele gelukkige bekende televisiemensen.

Ieder jaar is het weer spannend, deze bekendmaking. Lekt het vroegtijdig uit? Zullen andere programma's het eerder brengen dan Shownieuws? Want ook dit jaar hebben we weer met Shownieuws afgesproken dat dit programma exclusief alle genomineerden bekend mag maken (en daar betalen ze niets voor, zoals wel eens wordt gesuggereerd).

Als organisator van deze verkiezing doe je van alles om het zo lang mogelijk geheim te houden, maar eerlijk gezegd lukte dat nauwelijks de afgelopen jaren.

Normaal gesproken bel ik altijd de genomineerden om ze persoonlijk te feliciteren. Dit jaar heb ik dat bewust niet gedaan. Een aantal tv-persoonlijkheden kan ik weliswaar rechtstreeks bereiken, maar voor anderen heb ik persdiensten of managers nodig.

En hoe meer mensen het weten, des te groter de kans dat het nieuws uitlekt. Want ook al wordt er plechtig beloofd dat het niet wordt door verteld, de vreugde overheerst en zorgt ervoor dat het nieuws gedeeld wordt. Weg exclusiviteit.

Ook bewust hebben we de zaterdag gekozen voor de bekendmaking. De media zijn op deze weekenddag minder actief dan op de overige dagen. Dat verhoogt de kans op exclusiviteit, zo dachten we.

Maar ik schrok echt gigantisch toen ik op diezelfde zaterdagavond, zo rond de klok van 8 uur, het bericht kreeg dat de genomineerden toch in een ander programma bekend zouden worden gemaakt. De hele avond heb ik van alles zitten kijken. Ik zapte echt van liveshow naar nieuwsuitzending. Maar gelukkig, even voorbij 11 uur begon Shownieuws en er was niets uitgelekt.

Het werd overigens een hele gezellige sms-nacht.

Reageren