2009: Hoe word je Kanshebber?

De 160 kanshebbers zijn bekend. Je vindt ze hier op deze site. Voor het Radio-Oortje zijn er 20, voor de Sterren 30 (Man) en 30 (Vrouw) en 100 programma's zijn in de race voor de AVRO Gouden RadioRing zelf.

Er is ook nog in elke categorie de mogelijkheid om een missende titel te kiezen. Eigenlijk kan er dus niets ontbreken. En toch staan er honderden programma's en makers niet tussen. Hoe is de selectie tot stand gekomen?

Allereerst vraag ik aan alle zenders en omroepen om titels en namen aan te dragen waarvan ze zelf vinden dat die kanshebber zouden moeten zijn. Dat voorkomt dat ik iets belangrijks over het hoofd zou kunnen zien. Sommige inzenders vaardigen alles af wat ze maken. Dat is aardig bedacht maar zo werkt het ook niet.

Sommige zenders sturen niets in maar worden daardoor niet overgeslagen. Daarna kijk ik naar de luisteronderzoeken om er zeker van te zijn dat goedbeluisterde titels niet worden overgeslagen. Je mag aannemen bij een publieksprijs dat een goed beluisterd programma ook favoriet is en die kan dus niet ontbreken.

Maar omdat er zeer verschillende zenders en dus luisteraars zijn, moet je er ook voor zorgen dat er uit allerlei hoeken van ons kleurrijke radiolandschap titels vertegenwoordigd zijn. Dus informatieve radio, klassieke muziekradio, kunst & cultuur programma’s, genreprogramma’s met minder bekende muziek, ook dat moet hier te vinden zijn. Daarnaast moet de balans tussen titels van publieke en commerciĆ«le zenders redelijk gelijk liggen. Ook binnen de publieke sector moet er niet een bepaalde omroep te veel voorgetrokken worden.

Tot slot heb ik dit jaar een nieuw criterium toegevoegd. De laagste scorende titels of namen uit een bepaalde categorie gaan een jaartje op de reservelijst. Zo zijn de onderste tien mannen en vrouwen en de 30 minst scorende programma’s weggelaten uit de lijst van 2009. Dat zorgt voor doorstroming en nieuwe namen. En zo ontstaat dus de lijst met kanshebbers voor de AVRO Gouden RadioRing.

Voor alle radiomakers die een plekje hebben gekregen: van harte gefeliciteerd! Voor alle makers die geen plekje hebben gekregen: excuses. We passen er niet allemaal tussen. Sommige mensen denken dat vrijwel iedereen in radioland wel op de keuzelijst staat, want het zijn er zoveel. Maar er zijn nog een paar honderd programma’s niet afgevaardigd en nog zeker 150 presentatoren en dj’s niet op de lijst terecht gekomen. U bevindt zich dus in een groot gezelschap. Op naar het ‘vrije keuze’ vakje. Bewijs het ongelijk van je afwezigheid tussen de kanshebbers!

Reageren