2009: Slotoffensief

Hilversum maakt zich op voor de laatste paar dagen van de Ring-verkiezing. De ervaring leert dat er in het omroepwereldje gedurende die dagen nog heel veel wordt gestemd in een poging een nominatie in de wacht te slepen.

Promotiecampagnes draaien op volle toeren om de gunst van de stemmer te krijgen. Want de deadline is keihard: woensdag 30 september om 12.00 uur gaat de stemsite offline en is stemmen niet meer mogelijk.

Ook ik merk dat het einde van de verkiezing nadert. Opvallend vaak word ik gebeld door presentatoren, productiemaatschappijen en omroepen. De meest uiteenlopende vragen worden mij gesteld.

Hoe kan ik het beste campagne voeren om nog voldoende stemmen binnen te krijgen? Welke campagne heeft effect en welke niet? Hoeveel stemmen heb ik ongeveer nodig om genomineerd te worden?

Peter, wil jij een promo voor mij inspreken zodat ik die kan uitzenden? Denk je dat ik m'n jurk alvast kan bestellen? Ik heb een kort tripje gepland in de herfstvakantie; moet ik die cancellen? Oftewel: ben ik genomineerd of niet? That's the question.

Ik kan die vragen natuurlijk niet beantwoorden. Ik zie dan wel tien keer per dag een tussenstand, maar de gehele verkiezing moet eerst zijn gecontroleerd door de notaris. En dat gebeurt op donderdag 1 oktober. Daarna is de uitslag pas definitief.

En pas daarná maken we de genomineerden bekend. Dan kunnen tripjes worden geannuleerd, de jurken worden besteld en de evaluaties starten welke promotiecampagne het beste heeft gewerkt.

Maar promotie maken, heeft nog wel degelijk zin. In de recente historie van de de Ring-verkiezing is al een aantal maal gebleken dat een programma of persoon op het laatste moment zeker een paar stappen kan maken in de rangschikking. Bij een aantal categorieën is de strijd voor een nominatie zo heftig, dat een paar stemmen het verschil kan maken tussen een nominatie of niet.

En welke radiomaker wil er nu niet op vrijdagochtend 2 oktober, zo rond de klok van half negen, tijdens de show van Edwin Evers op Radio 538 zijn of haar naam of programma horen?

Wanneer de genomineerden voor de tv-prijzen bekend worden gemaakt? Dat wordt volgende week duidelijk.

Veel succes allemaal!

Reageren