2009: Stilte voor de storm…

De weken na de start en voor de eindsprint noemen we hier de Stilte voor de Storm. Dat is eigenlijk een slecht gekozen naam, want het is bepaald niet stil op deze site.

Wát wordt er ontzettend veel gestemd zeg! Na twee weken al meer dan een kwart miljoen stemmen, dat is echt on-ge-lo-fe-lijk! En het einde is dus nog niet in zicht. De ervaring van voorgaande jaren leert dat er nog een eindsprint komt. Dank, dank voor het stemmen allemaal! Het maakt dat er geen discussie kan bestaan over het bestaansrecht van deze publieksprijzen.

Wat kan er nog veranderen op weg naar de eindstreep? Weinig en veel tegelijk. Het grappige is dat het beeld na één of twee dagen stemmen al aardig laat zien wat de einduitslag gaat worden. Soms maken programma’s of namen nog een sprintje na een langzame start maar het algehele beeld blijft alle dertig stemdagen redelijk gelijk. Maar bij de eindstreep wordt hét verschil gemaakt. Wordt je nét nummer 3 of nét nummer 4 bij de AVRO Gouden RadioRing? Dat is het verschil tussen wel en niet genoemd worden. Het verschil om in de tweede stemronde wel of niet mee te kunnen doen. Of je dan op nummer 1 of 3 eindigt, maakt niets uit. De drie vorige winnaars van die Ring waren niet de nummer 1 na de eerste stemronde op internet!

Verder valt op dat de dj’s en radioprogramma’s zelf behoorlijk rustig blijven (in tegenstelling tot de tv-zenders). En dat ondersteunt weer mijn bewering dat de toestemming voor het maken van promotie niet automatisch leidt tot vele grootse acties en dat de prijs dus alleen zou gaan over wie de beste campagne kan voeren. Ook dat is al bewezen in de praktijk. In de jaren dat Giel veel actie voerde, won het Theater van het Sentiment en de Coen & Sander Show. Beide programma’s hadden veel minder van de daken geschreeuwd dat je op ze kon stemmen. Misschien wel daardoor is Giel dit jaar erg stilletjes over de Ring. Zou hij begrepen hebben dat dit wel eens de beste campagne zou kunnen zijn?

Uiteindelijk is het laatste woord aan jou, de stemmende luisteraar! En jullie hebben een paar nieuwe namen en bijzondere verrassingen in petto. Of zouden die in de eindsprint nog net buiten de top 3 gaan vallen? Laat je horen en maak het verschil!

PS De vorige keer schreef ik dat er 160 kanshebbers zijn, maar het zijn er 180. Tja, met zoveel namen gaat het je wel eens duizelen. Gelukkig telt de notaris de stemmen, niet ik.

Reageren