270.000 euro boete voor kinderserie

De TROS krijgt een boete van 270.000 euro, omdat de omroep sponsorregels met de kinderserie Bibaboerderij heeft overtreden. Het is voor de omroep de hoogste boete ooit.

De omroep zou het programma Bibaboerderij hebben laten betalen door supermarktketen C1000. De jeugdserie zou alleen dienen als middel om producten rond het 'concept' Bibaboerderij in de markt te zetten. Pure commercie en daaraan mag een omroep niet meewerken, zo oordeelde het Commissariaat voor de Media (CvdM).

Merchandise

Op zich mag naar aanleiding van een televisieshow best producten rond een tv-serie worden verkocht, zolang die merchandise maar een gevolg is van het eventuele succes van het programma. Het CvdM stelt dat dit niet het geval was bij Bibaboerderij, omdat de producten al bestonden en door C1000 waren geregeld.

Commercie

Het enige wat de TROS deed, was het doorgeven van de commerciële boodschap van de supermarktketen. Daarmee maakt de omroep zich met belastinggeld dienstbaar aan commercieel gewin van derden: iets waarvoor een boete van bijna drie ton volgens het CvdM terecht is.

Protest

De TROS is het daar echter mee oneens en gaat in hoger beroep. "Op het moment van aankoop was er geen sprake van een merchandise-overeenkomst tussen de producent en derden. Er kan dan ook niet worden gesproken van een vooropgezette wetsovertreding," zo laat de TROS in een reactie weten.

Volgens Peter Kuipers, directeur van de TROS, is er geen twijfel over de goede bedoelingen van zijn omroep.

Reageren