3JS: Op zeker naar de finale

11 mei 2011 13:50 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Vorig jaar zaten we er in ons enthousiasme net naast, toen we Sieneke naar de finale van het Eurovisie Songfestival schreven. Maar dit jaar gaat het met 3JS lukken. Zij treden donderdag aan in de tweede voorronde. Dat is slechts een formaliteit; de concurrentie kan niet tippen aan Jan, Jaap en Jaap. Televizier analyseert alle acts in 'onze' voorronde.

1. Bosnië & Herzegovina: Dino Merlin - Love in rewind
Het is een vrolijke boel bij Bosnië en Herzegovina. De zanger is op leeftijd, klinkt een beetje als George Baker en hij heeft dezelfde enthousiaste danspassen in huis als Jan Keizer. Ook de rest van de band is bijzonder in z'n nopjes met deelname aan het Songfestival. Er wordt in het rond gesprongen en gestampt. Let vooral ook op de techniek van de pianiste, die met vlakke, slaande hand de toetsen beroert. Knap werk.

2. Oostenrijk: Nadine Beiler - The secret is love
Nadina kan zingen als de beste, dat is zeker. De ballad à la Celine Dion is een tikje cliché, zeker met teksten als: 'Spread your wings and fly, fly, fly.' Maar als Europa een beetje gevoel in z'n donder heeft, laten ze deze Oostenrijkse dame haar liedje nog eens doen in de finale.

3. Nederland: 3JS - Never alone
Gedegen nummer met pakkend refrein. Laat dat maar over aan de mannen. Af en toe lijkt het of Jan Dulles gewoon nog Nederlands zingt in plaats van Engels, maar een kniesoor die daarover valt. Wat kunnen we ervan zeggen: als Nederland deze keer de finale niet haalt, eten we de papieren versie van Televizier op.

4. België: Witloof Bay - With love baby
De Belgen doen het eens helemaal anders. Het nummer is volledig a capella gezongen. En dat is eventjes doorbijten. Het liedje ligt niet lekker in het gehoor en de zangkwaliteiten van de dames en heren laten te wensen over. De voorronde zal het Waterloo zijn voor de Zuiderburen. En dan bedoelen we niet de hit van ABBA.

5. Slowakije: Twiins - I'm still alive
Ze heten Twiins en daar is niets van gelogen. Dit is een eeneiige tweeling. Veronika en Daniela zingen een ballad die een beetje alledaags klinkt, maar wat maakt het uit. Zo'n mooie tweeling komt met veel weg.

6. Oekraïne: Mika Newton - Angel
Alweer een mooie blondine die kan zingen. Deze wordt omgeven door mannen en vrouwen die knappe acrobatische toeren uithalen. Maar dat maakt het nummer er helaas niet spannender op. Saaie boel.

7. Moldavië: Zdob si Zdub - So lucky
Kijk, dat is andere koek. Een rockband met rare zwarte puntmutsen op. Een dame met een witte puntmuts op een fiets met één wiel. En dan ook nog hoge vlammen en blije mannen met trompetten. Een groot spektakel. Hiermee krijgt Moldavië zelfs de grootste chagrijn aan het lachen.

8. Zweden: Eric Saade - Popular
De twintigjarige Eric is een meisjesidool in Zweden en dat zie je er wel aan af. Hij is knap en hij kan leuk dansen. Maar dat Zweden een van de favorieten zou zijn met dit kinderachtige liedje is moeilijk te geloven. De jury zal toch niet bestaan uit zestienjarige meisjes.

9. Cyprus: Christos Mylordou - San aggelos s'agapisas
Cyprus is een van de weinige landen die het aandurven in de eigen taal te zingen. Best verfrissend na al dat Engels. Het nummer begint stemmig en gaat daarna over in een soort gothic rock. Vrolijk is het zeker niet en het is de vraag of het grote publiek hiervoor gaat warm lopen.

10. Bulgarije: Poli Genova - Na Inat
Poli ziet er behoorlijk hip uit met haar korte geblondeerde haar. Ze zou zo kunnen doorgaan voor de Bulgaarse Pink. Ook zij zingt in haar moedertaal en dat kan dit rocknummer prima hebben. Goede kanshebber voor de finale.

11. Macedonië: Vlatko Ilievski - Rusinka
Alweer iemand die het in de eigen taal doet. Alleen jammer dat de enthousiaste Vlatko totaal niet kan zingen. De dansers achter hem proberen de act nog op te leuken met Russische danspassen, maar dat mag niet baten.

12. Israël: Dana International - Ding dong
Hé, een oude bekende. De transseksuele Dana International wist in 1998 al te winnen voor Israël met het opzwepende Diva. En dan is de titel van dit liedje ook nog eens bijna hetzelfde als het nummer waarmee Teach-In ooit voor Nederland won. Toch wordt Dana met dit simpele uptempo-liedje geen tweede Johnny Logan.

13. Slovenië: Maja Keuc - No one
Dit zou zomaar een nummer kunnen zijn van Christina Aguilera of een andere beroemde zangeres. Maja zingt geweldig en de ballad die ze brengt, mag er ook zijn. Dit zou zomaar een kanshebber kunnen zijn in de finale. Leuk voor Slovenië, dat nooit hoger kwam dan de zevende plaats op het festival.

14. Roemenië: Hotel FM - Change
Heel eventjes is het ouderwetse Songfestivalgevoel terug: een vrolijk niemendalletje met een pakkend refreintje. De zanger van Hotel FM zingt dat hij de wereld niet kan veranderen en dat zal met dit nummer ook zeker niet lukken. Maar niemand die het hem kwalijk neemt. Het dansje van de trompettisten is behoorlijk sullig.

15. Estland: Getter Jaani - Rockefeller street
Een zangeres in een felgekleurd poppenjurkje, dansers die gele zakdoekjes in de lucht gooien en proberen op te vangen en een liedje dat misschien nog iets te hoog gegrepen is voor het Junior Songfestival.

16. Wit-Rusland: Anastasiya Vinnikova - I love Belarus
Natuurlijk houden we met z'n allen onnoemelijk veel van Wit-Rusland. Maar om er nu een Songfestivalnummer over te schrijven... Toch lijkt Anastasiya het heel serieus te menen. Mocht het niets worden op het festival, dan kunnen de Wit-Russen hier altijd nog het nieuwe volkslied van maken.

17. Letland: Musiqq - Angel in disguise
De zanger heeft een goede stem en asymmetrisch geknipt haar, verder valt er niet zo gek veel op aan Angel in disguise. Een modaal popnummer, waarbij het kan vriezen en dooien.

18. Denemarken: A friend in London - New tomorrow
Dit kan weleens een kanshebber zijn voor een hoge notering. Een degelijk nummer met een pakkend refrein en een opvallende zanger met blonde kuif. Enige smet op de Deense inzending zijn de talloze beschuldigingen van plagiaat aan het adres van de band. Dit lied zou onder andere lijken op Shine van Take That.

19. Ierland: Jedward - Lipstick
De Ieren richten zich op een heel erg jong publiek met deze tweeling (alweer eentje) die bekend werd dankzij de Britse X Factor. Daar groeiden ze uit tot de opvallendste en meest gehate act. John en Edward konden namelijk helemaal niet zingen en ze hebben niets bijgeleerd sinds de show. Hun meterhoge kuif verraadt wel een staaltje vakmanschap. Met afstand de raarste inzending.

 

Meer over