40 Dagen Zonder Jou

Koppels die op de rand van scheiden staan, proberen hun relatie nog één laatste kans te geven in 40 dagen zonder jou. Therapeut Hans Groeneboer (52) helpt hen daarbij.

Waarom werk je hieraan mee?
"In Nederland zijn er zo'n 55.000 relatiebreuken per jaar. ik denk dat veel daarvan voorkomen hadden kunnen worden met goede begeleiding.

In veel gevallen doen beide partners aan paniekvoetbal en lijkt scheiden de enige oplossing. Toch is er vaak een kans op een doorstart. Met mijn ervaring probeer ik hen daarbij te helpen."

Therapie op tv?
„voor veel mensen is meedoen aan het programma de laatste strohalm. Ze hebben naar eigen zeggen niets meer te verliezen. en ik moet zeggen dat de camera een heel positief, therapeutisch effect heeft. Je zou misschien denken dat mensen dichtslaan, maar dat is niet zo. Ze zijn open en vooral eerlijk en serieus in de gesprekken. ik denk ook dat men meedoet, omdat ze van betekenis kunnen zijn voor andere stellen."

Werkt het?
"Als een speer! Turbotherapie levert veel op. ik zou willen dat ik elk koppel met relatieproblemen zo zou kunnen helpen. De grootste uitdaging is mensen te laten zien wat er misgaat of scheefzit in de relatie. Bij bewustwording begint verandering. ik leg veel uit en geef praktische voorbeelden."

Wat is de grootste valkuil in relaties?
"Er zijn er meer. negatief zijn over elkaars familie, op elkaars terrein gaan staan, de verantwoording van de ander ontnemen en niet meer of onvoldoende investeren in de relatie. Het is belangrijk je partner aandacht te geven en er voor elkaar te zijn."

Is elke relatie te redden?
"Nee, sommige relaties zijn echt failliet. Bijvoorbeeld als er sprake is van andere partners. in dat geval maken we in mijn praktijk, na uitgebreid overleg met beide partners, de switch naar verantwoord scheiden. Hoe doe je dat? Hoe blijf je een ouderteam? Hoe investeer je in een goede verstandhouding? Hoe regel je praktische zaken en waar kun je terecht voor hulp? Ook dat kan allemaal heel waardevol zijn."

Reageren