5 vragen aan Klaas 'Jong' van Kruistum

Al eerder viel hij een paar afleveringen in voor collega Manuel Venderbos. Nu Manuel voor de tweede keer vader is geworden, mag Klaas van Kruistum (34) in een nieuw seizoen van Jong weer even op zoek naar jongeren met een bewogen leven.

Wat krijgen we allemaal te zien?

"Net als in vorige seizoenen zien we bijzondere mensen met bijzondere verhalen. Jongeren die bijvoorbeeld een zeldzame ziekte hebben, in de
illegaliteit zitten of post-traumatisch stresssyndroom hebben. Er is een aflevering over zelfdoding, over het gevangeniswezen en vanavond over seks voor geld. Allemaal heftige onderwerpen."

Heb je een bepaalde aanpak voor dit programma?

"Op de eerste opnames had ik me ultiem voorbereid, maar het werkt beter als ik wat minder weet. Ik weet hoe oud iemand is, waar hij of zij vandaan komt en de strekking van het verhaal. De rest komt vanzelf. Dat is ook leuker voor de gast. Tegenover hem of haar zit iemand die ├ęcht van alles wil weten. Je krijgt unieke kijkjes in verschillende werelden die je anders niet zou hebben."

Hoe komen jullie aan gasten?

"Dankzij de goede redactie. Vooral de aflevering over jongeren in de illegaliteit was een intensieve klus. Dat was ook een indrukwekkende aflevering. Die jongen koos er uiteindelijk voor om een einde te maken aan de jarenlange onzekerheid. Hij ging terug naar Afghanistan, dat hij natuurlijk niet voor niets had ontvlucht. Ik zette hem op het vliegtuig. Heel heftig."

Wat zien we vanavond?

"Via chatboxen op internet fikste Roel (18) op zijn zestiende zogenaamde 'paydates'. Hij had seks met oudere mannen voor geld. Zijn ouders wisten er niets van. Ik ben onder andere getuige van zijn coming-out. En Amber (18) neemt me mee naar haar werk, een seksclub in Amsterdams. Amber is er de jongste prostituee. Het is een bijzondere inkijk in de wereld van de betaalde seks."

Oei, past dat wel bij de EO?

"Juist bij Jong. We laten bijzondere verhalen zien zonder te oordelen. Met de onderwerpen spelen we in op wat er leeft. We veroordelen niemand en zijn niet belerend.”

Jong, dinsdag 29 maart bij de EO om 21.15 uur op Ned. 3.

Reageren