5 vragen aan topkok Julius Jaspers

Chef-kok Julius Jaspers heeft het razend druk in de keuken, maar maakt graag tijd vrij voor Topchef: De Jonge Professionals. En voor ons. Vijf vragen aan Julius.

Waarom heb je ooit 'ja' gezegd?

"Het leek me een enorme uitdaging samen te mogen werken met Robert Kranenborg, een van de grootsten op gastronomiegebied. Een paar jaar geleden deed ik voor de EO Tijd Voor Elkaar, maar dat stopte na één serie."

"Ik had het te druk met andere dingen om te leuren bij omroepen, maar de tv-ervaring smaakte naar meer."

Wat is het leukste aan Topchef?

"Kijken hoe ver deelnemers kunnen komen. Deze jonge professionals staan aan het begin van hun carrière. Wij proberen hen naar een hoger niveau te tillen en eruit te halen wat erin zit. We beoordelen niet alleen, maar gebruiken onze ervaring in de keuken én aan tafel om mensen te coachen. Het wordt écht leuk als de studiodagen voorbij zijn."

Want?

"Dan gaan de kandidaten koken voor een groep gasten in een restaurant in de binnenstad van Amsterdam. Soms gaat dat perfect, soms niet. Dan zie je dat het volledig misloopt. Als kok gaan mijn handen dan jeuken. Enerzijds zie ik de paniek in de keuken, anderzijds de gasten die op hun eten wachten. Natuurlijk helpen we niet, want het is een wedstrijd. En het levert mooie tv op."

Hoogtepunt?

"De laatste dag van de week bezoeken we een twee- of driesterrenkok. Ron Blaauw en Jonnie en Thérèse Boer bijvoorbeeld, maar ook in het buitenland, onder anderen bij Jordi Roca in het Spaanse Gerona. Zijn restaurant is een eettempel waar je met gepaste eerbied eet. In dit mekka hebben de deelnemers een toetje gemaakt, fantastisch."

Je schrijft ook boeken en hebt een kookschool. Hoe doe je dit?

"De kookschool doe ik alleen op aanvraag en als ik tijd heb; de kookboeken schrijf ik tussendoor. Momenteel ben ik met twee boeken bezig. Ik ben een duizendpoot die graag van alles doet. Ik adviseer bijvoorbeeld ook hotels in Spanje en Oostenrijk. En vanaf 1 mei geven we met Topchef ook kookles. Druk, maar allemaal erg leuk."

Reageren