50.000 euro boete voor EO

De Evangelische Omroep (EO) mag flink in de buidel tasten. Het Commissariaat voor de Media (CvdM) heeft de religieuze omroep beboet voor het laten sponsoren van het tv-programma Op uw gezondheid. De schade: 50.000 euro.

Op uw gezondheid werd in 2008 uitgezonden en geproduceerd door het bedrijf Skyhigh. Het was de EO zelf die ontdekte dat de producent de reclameregels overtrad.

Mediawet
Het productiehuis nam stelde buiten de EO om contracten met sponsoren op, die vervolgens aandacht kregen in het programma. Dat is in strijd met de mediawet.

Betrokkenheid
Desalniettemin was het CvdM niet te spreken over de manier waarop de EO met het programma is omgesprongen, ook al was het de omroep zelf die aan de bel trok.

Omdat Skyhigh op het moment van productie kennelijk alle vrijheid had bij het invullen van het programma, oordeelde het CvdM: "(...) kunnen grote vraagtekens gezet worden bij de redactionele verantwoordelijkheid van de omroep". Daarmee geeft het commissariaat aan dat de EO misschien zelf meer betrokken had moeten zijn bij het produceren van dit programma.

Collega's
Omroepen krijgen overigens wel vaker boetes voor het niet zorgvuldig navolgen van de mediawet. Zo moest de Tros een tijdje terug nog 270.000 euro boete voor haar programma Bibaboerderij.

Reageren