6,7 miljoen zagen Sven

Dinsdagavond om 22.48 uur, twee minuten na de rit van schaatser Sven Kramer op de tien kilometer van de mannen tijdens de Olympische spelen in Vancouver, zaten 6,7 miljoen mensen aan de buis gekluisterd om te kijken naar de commotie die ontstond na de finish van de gediskwalificeerde schaatser. Zelfs onze kroonprins is met stomheid geslagen...

Dat blijkt uit cijfers van MediaOnderzoek & Advies (MO&A) van de NPO en Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Record
Gemiddeld trok de schaatsafstand gisteravond 4,3 miljoen kijkers. Met deze kijkcijfers is dit onderdeel tot nu toe de meest bekeken uitzending van de 21e editie van de Winterspelen.

Voor de eerste dweilpauze zaten gemiddeld bijna 2,6 miljoen mensen voor de buis, terwijl het gedeelte na de eerste dweil gemiddeld meer dan 5,1 miljoen kijkers trok.

Diskwalificatie
Sven Kramer werd gediskwalificeerd omdat hij na een verkeerd advies van zijn trainer twee maal van baan wisselde en dus op de verkeerde baan verder schaatste.

Kroonprins perplex
Kroonprins Willem-Alexander was dinsdag bij de 10 kilometer aanwezig. De Hoogheid zei woensdagmorgen tegen BNR NIeuwsradio: "Zijn naam stond er al, de tijd moest er alleen nog even achter geschreven worden."

"Dit is ook een drama voor de rest van Nederland. Het is echt met geen pen te beschrijven."

"Dit was het moment dat het echt moest gaan gebeuren", zo voegde de prins daar aan toe. "Ik heb er geen woorden voor."

Reageren