A beautiful mind

Het leven van de veelbelovende, briljante wiskundige John Forbes Nash jr. (Russell Crowe) stort ineen. Werkzaam als breker van codes tijdens de Koude Oorlog, draait de Amerikaan door. Hij wordt schizofreen bevonden en opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Het is het begin van een moeizame weg om weer terug te keren in de maatschappij.

Het is 1947 wanneer John Forbes Nash de Princeton Universiteit binnenwandelt.

In tegenstelling tot andere studenten zit hij nooit in de kroeg, maar sluit hij zich dagenlang op om op die ene wiskundige formule te komen. Als hij juist een keer wat gaat drinken, krijg hij een briljante ingeving die 150 jaar economisch denken op zijn kop zet. Het begin van een veelbelovende carrière,

Roet valt in het eten wanneer Nash wordt ingelijfd bij een geheime overheidsinstantie. Althans, dat dénkt hij. De communistenjacht die Amerika in de jaren 50 in zijn greep hield, drijft John tot waanzin en doet hem in een psychiatrische inrichting belanden.

De diagnose schizofrenie wordt gesteld. Voor de wiskundige begint zijn moeizame terugkeer naar de maatschappij.

Hommeles met Oscar
Na zijn oscarwinnende rol in Gladiator stevende Russell crowe (foto) in 2002 af op zijn tweede beeldje met zijn rol van Nash. Hij verdient met zijn spel onder andere een Golden Globe, SAG Award en een BAFTA.

Boze tongen beweren dat zijn ongepaste gedrag bij de BAFTA-uitreiking, waarbij hij een producer tegen de muur drukte omdat hij Russells toespraak (een zelfgeschreven gedicht) niet volledig had uitgezonden op tv, de reden is dat hij geen oscar ontving. Russell bood nog snel zijn excuses aan. Maar niet veel later hekelde hij weer de gigantische publiciteitscampagnes die tegenwoordig zijn vereist om een oscar te winnen. Toen waren zijn kansen natuurlijk helemaal verkeken.

Reageren