Aanrijding was een bewuste actie

De zwarte personenauto die tijdens Koninginnedag in Apeldoorn door het publiek heenreed en tegen het monument De Naald crashte, deed dat niet per ongeluk. Op een persconferentie werd door een woordvoerder van de politie bevestigd dat er opzet in het spel was.

De woordvoerder zei er wel meteen bij dat het niet om een terreuraanslag gaat, zoals eerder vandaag nog door sommigen werd gevreesd. "We hebben reden om aan te nemen dat het om een bewuste actie is gegaan." Op dit moment denkt men dat het een eenmansactie was.

Verdachte
De politie heeft tot nu toe één verdachte aangehouden. Karst T., die dwars door een afzetting reed en na de aanrijding door de politie uit het autowrak moest worden bevrijd, is gisteren in het ziekenhuis geopereerd. Later bleek dat de man sinds kort werkloos is en de huur van zijn appartement in Huissen niet meer kon opbrengen. Zojuist (vrijdagochtend) werd bekend dat de man is overleden aan zijn verwondingen.

Doden en gewonden
Inmiddels staat vast dat bij de aanslag zeventien mensen gewond zijn geraakt, waarvan vijf zwaargewond. Zij zijn overgebracht naar ziekenhuizen in en in de omgeving van Apeldoorn. Zes slachtoffers en dader Karst T. zijn inmiddels overleden.

Marechaussee
De Suzuki Swift was bij de crash op het kruispunt nabij Paleis Het Loo al zwaarbeschadigd. De voorruit was gebarsten en de motorkap ingedeukt. Nu blijkt dat de auto vlak voor de aanslag ook betrokken was bij een aanvaring met de Marechaussee, waarnaa de bestuurder toch nog zijn weg kon vervolgen.

Oproep
De politie roept getuigen van het drama in Apeldoorn op om contact op te nemen als zij verklaringen of tips hebben. ook foto's en video's (wellicht gemaakt op de mobiele telefoon) zijn van harte welkom. Het nummer waarop mensen de politie kunnen bereiken is: 0800 - 6070.

Extra:
-->
Lees ook: Doden bij aanrijding Koninginnedag (foto's en videos).

--> Hieronder vind je een fotogallerij met foto's van de aanslag. Klik op de foto en de gallerij opent automatisch. Maar let op! Sommige beelden kunnen zeer schokkend zijn!

Reageren