Aantal online tv-kijkers groeit

Steeds meer mensen kijken tv-programma's op internet terug op een moment dat het hen uitkomt. Dat blijkt uit deze week gepresenteerde cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO) en STIR (Stichting Internet Reclame).

Diensten als Uitzendinggemist.nl en RTLgemist.nl zijn razend populair aan het worden.

Nu al kijkt één op iedere drie Nederlanders wel eens een programma terug op het web.

Primeur
Het is voor het eerst dat in kaart gebracht wordt hoe het online kijkgedrag van de Nederlands in elkaar steekt. Vooral informatie (nieuws) en amusement bereiken verhoudingsgewijs veel mensen online. Daarnaast scoren soaps en series goed.

Commercie VS ontdekt web-tv
Dat web-tv steeds populairder wordt, ontdekken ook steeds meer andere bedrijven. Zo werd eerder al bekend dat YouTube hard werkt aan plannen om tv uit te gaan zenden. Woensdag werd bekend dat ook Apple, fabrikant van computer en de populaire iPhone, werkt aan plannen om programma's online uit te gaan zenden.

Apple biedt al lang televisieseries aan via muziekprogramma iTunes, maar die moeten apart aangekocht. Met de nieuwe dienst zouden kijkers een soort abonnement moeten kunnen nemen op verschillende tv-zenders. Vooralsnog zijn dat alleen CBS en Walt Disney, maar die zijn samen al goed voor 38 Amerikaanse tv-zenders. Later zouden daar dan nog eens de overige 200 zenders bij moeten komen die bij Disney zijn aangesloten.

Reageren