Achtergrond | Amy Winehouse: The Final Goodbye

Vorig jaar rond deze tijd overleed Amy Winehouse aan een alcoholvergiftiging. De NTR brengt een ode aan de door verslavingen geplaagde nieuwe ‘Queen of Soul’.

Op 23 juli 2011 ging het razendsnel de wereld over: Amy Winehouse was dood gevonden in haar huis in Londen. De schok was groot, maar sommigen haalden ook hun schouders op. Haar dood kwam ook weer niet geheel onverwacht. Amy’s problemen met drank en drugs waren bekend en velen zagen haar tragische dood van mijlenver aankomen. Regelmatig stond ze stomdronken op het podium en werden optredens op het laatste moment afgelast omdat de talentvolle zangeres ‘oververmoeid’ was.

27 club
Van ‘rehab’ wilde Winehouse niets weten, maar zonder hulp bleek ze niet in staat haar verslavingen de baas te worden. Een overdosis alcohol werd haar uiteindelijk fataal. Zo werd ze ongewild ‘lid’ van de zogenoemde ‘27 club’, een rijtje van legendarische artiesten - Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain - die allen op 27-jarige leeftijd stierven. 

In de prijzen
Met de dood van Amy ging een soultalent met een dijk van een stem en een unieke stijl verloren. Haar jazzy sound en rauwe stem sloegen aan bij een groot publiek. Amy was de eerste Britse die vijf Grammy Awards won; Adele streefde haar later voorbij met zes beeldjes. Misschien sleept ze postuum nog meer prijzen in de wacht.

Nieuwe albums
Amy’s vader Mitch maakte onlangs bekend dat er nog genoeg materiaal op de plank ligt om een album of twee mee te vullen. Vanavond zien we eerst nog Amy in topvorm tijdens een concert dat ze in 2007 gaf in Shepherds Bush Empire in Londen. Voorafgaand wordt een documentaire uitgezonden.


Reageren