Achtergrond - Het aller aller allerlaatste verkiezingsdebat

11 september 2012 15:22 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Morgen kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Maar eerst wordt er voor de laatste keer gedebatteerd bij de NOS.

Woensdag is de dag van de waarheid; dinsdag hebben de heren en dames politici nog één kans om die voor zich te winnen. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 25% van de stemmers zijn of haar stem laat afhangen van de debatten. Het loont dus de moeite om er nog eens flink tegenaan te gaan.

Nixon vs Kennedy

Het verkiezingsdebat in ­Nederland dateert uit 1963 en is afgekeken van de Amerikaanse televisie, waar presidents­kandidaten Nixon en Kennedy elkaar in vier debatten bevochten. Kennedy was vrij onbekend, maar won dankzij de tv toch de verkiezingen.

Einde loopbaan

Zoiets als in Amerika wilden we hier ook weleens meemaken. En hoe veel invloed tv heeft op de publieke opinie, bleek jaren later toen de fractievoorzitter van de PvdA, Ad ­Melkert, na afloop van de gemeenteraadsverkiezingen van 2002 met een ongelooflijk chagrijnige blik Pim Fortuyn feliciteerde met zijn overwinning. Het zou het einde inluiden van Melkerts loopbaan in Nederland.

Sacha en Ferry

Anno 2012 zijn de politici zo vaak op tv dat ze door de wol geverfd zijn en dondersgoed weten hoe ze zich het beste kunnen gedragen tijdens een tv-debat. Sacha de Boer, Ferry Mingelen en Dominique van der Heyde gaan desondanks proberen de politici uit de tent te lokken. 

Nederland kiest: Verkiezingsdebat, 21.40 uur, Nederland 1

Meer over