Achtergrond - Het Mooiste Meisje Van de Klas

11 oktober 2012 12:10 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Jaap Jongbloed heeft inmiddels al veertig ‘mooiste meisjes’ geportretteerd. Maar hoe wordt ‘Het Mooiste Meisje Van de klas’ eigenlijk gemaakt?

Na vier jaar is Het Mooiste Meisje Van de Klas nog altijd razend populair. Regisseur Gabri Buytelaar vertelt hoe het programma is begonnen: "Een vriend was op zakenreis en belde me vanuit Singapore. Hij zag het toenmalig mooiste meisje van onze oude school, Elske. Ze was daar grond­stewardess. Ik wist dat hier een mooi tv-programma in zat en ben gaan nadenken over hoe dat eruit zou moeten gaan zien. We hebben toen twee pilots gemaakt, van het verhaal van Elske en van Birke, en wisten de netmanager te overtuigen."

Mooi is niet goed genoeg

Over de meisjes zelf hoeft de redactie niet lang na te denken: iedere week komt er wel een aanmelding binnen. Van oud-klasgenoten, moeders, dochters, buren, vriendinnen en soms van een trotse echtgenoot. Maar lang niet elke aanmelding is geschikt voor het programma. "Alleen mooi zijn in de klas is niet bijzonder genoeg; er moet ook iets interessants te vertellen zijn", legt Buytelaar uit. "De meisjes moeten liefst een ­combinatie van voorspoed en tegenslag hebben gekend. Dat is lang niet altijd het geval."

Eerlijke, nostalgische tv


Is het altijd gemakkelijk om ­medewerking te krijgen? Buytelaar: "Vooraf dachten wij dat dit misschien een struikelblok zou zijn, maar we ondervinden weinig weerstand. Sterker nog, de mooiste meisjes vinden het een eer. Wij hebben geen dubbele agenda, maken eerlijke, nostalgische televisie. Docenten en vrienden en vriendinnen van vroeger vinden het leuk om mee te doen. Alleen oude liefdes ­moeten soms even over een drempeltje…"

2 jaar aan 1 verhaal

Om de beste verhalen te vinden, zijn de redacteurs lang bezig met research. Hoe was de status van het meisje op school? Welk levenspad heeft ze bewandeld? Is er oud beeldmateriaal? Buytelaar: "We moesten ooit een goed verhaal laten lopen, omdat er geen foto’s van vroeger waren. Dan houdt het helaas op. De voorbereiding kost veel tijd. Er gaan vaak maanden overheen aan voorgesprekken, bezoeken en uitzoekwerk. Met één verhaal zijn we zelfs al bijna twee jaar bezig! We doen het óf echt goed óf we doen het niet. Er is gewoon geen tussenweg."

Meer over