Achtergrond | Misfits met Marilyn Monroe

Komende zondag is het 50 jaar geleden dat Marilyn Monroe overleed. De VPRO gedenkt de vamp met twee films. ‘The Misfits’ van vanavond was de laatste die Marilyn heeft gemaakt.

Aan het ongelukkige leven van Marilyn Monroe kwam op 5 augustus 1962 een eind. De blonde actrice pleegde waarschijnlijk zelfmoord; ze werd slechts 36 jaar.

Laatste film
Een kleine twee jaar eerder speelde ze in The Misfits, een western van John Huston naar een script van haar echtgenoot, toneelschrijver Arthur Miller. Het was Marilyns laatste voltooide film. Al scheelde het niet veel of ze had de bons gekregen. Ze kwam zo vaak te laat, dronken en/of verdoofd door de medicijnen op de set dat iedereen er een punthoofd van kreeg.

Ontwenningskliniek
Tussen de bedrijven door zag de regisseur zich genoodzaakt haar naar een ontwenningskliniek te dirigeren. Daarbij lag ze ook nog in scheiding met haar man. "Wat ben ik blij dat de film klaar is", verzuchtte tegenspeler Clark Gable na de opnamen. "Ze had me bijna een hartaanval bezorgd." Elf dagen later kreeg de 59-jarige Hollywood-ster alsnog een fatale attaque.

Meer in haar mars
Opmerkelijk genoeg zijn de problemen met de hoofdrolspeelster niet aan The Misfits af te zien. Het is een fraai, gelaagd drama over vier buitenbeentjes in het Wilde Westen, waarin de diva bewijst dat ze meer in haar mars had dan het neerzetten van seksbommen. Ze speelt een gescheiden vrouw die valt voor een oudere cowboy (Clark Gable).

Beroemde scène 
Zaterdagavond zendt de VPRO de tweede klassieker van la Monroe uit: The Seven Year Itch (1955), met de beroemde scène waarin ze haar jurk laat opwaaien boven een ventilatierooster in New York.

Reageren