Achtergrond - Moeder ik wil bij de Revue

8 oktober 2012 18:54 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

De nieuwe serie ‘Moeder, ik wil bij de Revue’ kan wel eens enorm gaan scoren. Een interview met hoofdrolspelers Egbert Jan Weeber en Noortje Herlaar 

Moeder, ik wil bij de Revue had makkelijk oubollig kunnen worden. Gesitueerd in de jaren 50, liedjes van Wim Sonneveld en een revue die op deze manier jaren geleden al is uitgestorven. Maar het tegendeel is waar. Moeder, ik wil bij de revue is fris en ontwapenend. Grappig, maar ook dramatisch. En
natuurlijk nostalgisch. En dat slaat de laatste jaren goed aan. Kijk maar naar het succes van Dokter Deen, Dokter Tinus, ’t Schaep met de 5 Pooten en Boer Zoekt Vrouw.

De Revue

Moeder, ik wil bij de revue (een hit uit 1971 van Wim Sonneveld) draait om Bob Somers (Egbert Jan Weeber) die nu al precies weet hoe zijn leven eruit gaat zien. De jonge Limburger wordt kolenboer, net als zijn vader, maar als hij kennismaakt met de revue, wordt alles anders.  

Dromen najagen 

Egbert Jan Weeber (31) speelt Bob, een rol waarvoor hij moet zingen en dansen. „Normaal zou een rol waarin wordt gezongen niets voor mij zijn. Maar dit is een serie over een jongen die zich ontwikkelt van boerenjongen tot artiest. Een jongen die een droom heeft. Ik vind zijn daadkracht heel sympathiek; dat zou iedereen met een droom moeten doen. Het leven gaat niet om werken tot je 70ste, dan een keer op cruise en vervolgens doodgaan. Je moet je leven léven. Dat verhaal vond ik heel bijzonder en past bij mij. En tja, dat zingen. Ik kan het wel en ben ook muzikaal, maar ik ben natuurlijk geen zanger. Op een groot podium staan en live zingen, moet je mij niet laten doen; maar op film kan het best.”

Noortje zingt niet

In Moeder, ik wil bij de revue ontdekt Bob het artiestenleven via Jeanne, de chique dochter van een middenstander. En zoals dat gaat, slaat de vonk over. Spannend, ware het niet dat beiden nog een relatie hebben. Noortje Herlaar (27), vooral bekend van de musical Mary Poppins, speelt Jeanne. Gek genoeg zingt ze bijna niet in de serie. Maar dat was precies Noortjes bedoeling. „Dit is mijn debuut als actrice. Ik vind zingen geweldig, en ben ook niet klaar met musical, maar ik denk dat ik in acteren nog meer van mezelf kwijt kan. Dat maakte deze serie tegelijk ook heel eng voor me. Zeker met een cast die bestaat uit Peter Blok, Annet Malherbe, Huub Stapel, Jon van Eerd en Egbert Jan Weeber.

Mary Poppins

Ik heb van tevoren doodsangsten uitgestaan. ‘Kan ik dit wel?’ Straks denkt iedereen: ‘Wat doet dat meisje daar tussen al die goeie acteurs?’ Maar ik heb het toch gedaan, want toen ik een jaar geleden stopte met de musical Mary Poppins, wilde ik maar twee dingen: met heel goede mensen werken en een mooie rol spelen. Dat kwam in deze serie samen.”

Jaren vijftig

Moeder, ik wil bij de revue speelt zich af in de late jaren 50, een tijd die Egbert Jan en Noortje wel aanspreekt. Egbert Jan: „Als je Polygoonfilmpjes uit die tijd ziet, zie je de mensen rustiger lopen; ze groeten elkaar. Iedereen kende elkaar toen. Je wist dat Mieke het mooiste meisje uit het dorp was en dat je samen oud zou worden. Nu ga je Facebook op en zie je nog eens 300 andere leuke meisjes. En niemand kent de buurman nog. Ik weet niet of we nu beter af zijn.” Noortje is vooral gecharmeerd van de uiterlijke kenmerken van die tijd. „De set was helemaal aangekleed in de jaren-50-stijl en zag er fantastisch uit. Ik vind die stijl, de kleding en het haar allemaal heerlijk. Wat dat betreft zou ik zo terug willen.”

Moeder, ik wil bij de revue maandag 22.05 l Ned. 1


Meer over