Acteur Mickey Rooney (93) overleden

Mickey Rooney, één van de allereerste kindsterren ooit, is op 93-jarige leeftijd in zijn woning in Hollywood overleden.

Mickey Rooney werd in 1920 geboren als Jospeh Yule in New York en maakte zijn debuut als baby van peuter van zeventien maanden in de show van zijn ouders. Zijn eerste rol speelde hij in 1926 als zesjarige. Zijn hoogtijdagen beleefde Rooney in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw toen hij de best verdienende filmster van Hollywood was en veel samenwerkte met Judy Garland.

De acteur draaide nergens zijn hand voor om: in films zong en danste hij, hij speelde serieuze en grappige rollen, schreef zijn eigen memoires, een roman, en filmscripts.

Breakfast At Tiffany's

Rooney werd vier keer genomineerd voor een Oscar en won twee speciale Oscars (een jeugd-Oscar in 1939 en eentje voor zijn hele oeuvre in 1983) en speelde in films als Breakfast At Tiffany's, Night At the Museum en National Velvet. Hij stopte nooit met filmen, ten tijde van zijn overlijden werkte hij aan de film Dr. Jekyll en Mr. Hyde en hij had er nog twee in de planning staan.

Acht huwelijken

Mickey Rooney was slechts 1.57 meter, maar dat deerde zijn liefdesleven niet; hij trouwde acht keer en zag zijn laatste huwelijk vorig jaar stranden. Uit die acht huwelijken kwamen elf kinderen ter wereld. Zijn eerste huwelijk was met het veel langere sekssymbool Ava Gardner in 1945 en duurde slechts een jaar. Rooney hield er desondanks mooie herinneringen aan over: „Ik ben 1.57 meter, maar op de dag dat ik Ava trouwde was ik 1.93 meter.”

De precieze doodsoorzaak van Micky Rooney is niet bekend, vorige maand maakte hij nog acte de présence op het Vanity Fair Oscarfeestje.

Rooney is de tweede legendarische filmster die in korte tijd sterft. Vorige maand overleed Shirley Temple.

 

Reageren