Acteur Peter Falk (Columbo) overleden

Acteur Peter Falk, meest bekend van de tv-serie Columbo, is op 83-jarige leeftijd overleden. De laatste jaren leed hij aan dementie.

 

Peter Michael Falk werd in 1927 geboren als zoon van een Poolse vader en een Russische moeder. Op 3-jarige leeftijd werd zijn rechter oog verwijderd, als gevolg van een tumor. Hij droeg de rest van zijn leven een glazen oog.

Toneel
Op 12-jarige leeftijd stond Peter Falk voor het eerst op het toneel. In 1956 maakte hij zijn debuut op Broadway, in Diary of a Scoundrel van Alexander Ostrovsky.

Film
Vanaf 1958 speelde Falk ook in films, na aanvankelijk afgewezen te zijn vanwege zijn glazen oog. De film Murder inc. betekende een keerpunt in zijn carrière. Die rolprent ging over een, echt bestaande, moordenaarsbende in de jaren 1930.

Columbo
Wereldberoemd werd Peter Falk uiteindelijk als luitenant Columbo in de gelijknamige televisieserie. De haveloos ogende, vaak wat afwezige politieman met regenjas en sigaar was tientallen jaren lang Falk's handelsmerk. Hij speelde Columbo voor het eerst in de film Prescription: Murder uit 1968. De eerste TV-aflevering van Columbo werd geregiseerd door de toen pas 25-jarige en nog onbekende Steven Spielberg. De serie liep in eerste instantie van 1971 tot 1978. In 1989 werd Columbo nieuw leven ingeblazen. In 2003 hing Columbo zijn regenjas voorgoed aan de wilgen, na 68 afleveringen.

Overlijden
Zijn laatste rol speelde Peter Falk in 2009 in de film American Cowslip. De laatste jaren leed Peter Falk aan een verregaande vorm van dementie. Die ontstond na een aantal tandheelkundige behandelingen in 2007. Op 23 juni 2011 overleed hij in zijn huis in Beverly Hills. Hij laat een vrouw en twee dochters na.

"Just one more thing": bekijk hieronder een fragment uit de serie Columbo.

Reageren