Afscheid van As the world turns (ATWT) - laatste aflevering uitgezonden

21 februari 2012 18:19 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Het begon allemaal op 2 april 1956 met de legendarische woorden ‘Goodmorning, dear’, waarmee Nancy Hughes (Helen Wagner) haar man Chris verwelkomde. Het eindigde in Amerika op 17 september 2010 met een laatste groet - ‘Goodnight’ - van Nancy’s zoon Bob (Don Hastings), gericht aan zijn vrouw Kim en de kijkers. Hij blies het kaarsje uit en het was na 13.858 afleveringen gebeurd met As the world turns (ATWT).

In de tussenliggende 54 jaar en zes maanden was het fictieve soapstadje Oakdale het toneel geweest van de bizarste en aangrijpendste verwikkelingen. Overspel, ontvoeringen, verboden liefdes, eetstoornissen, geestverschijningen, gijzelingsacties, incest, verkrachtingen, seriemoorden, bomaanslagen: geen steen bleef op de andere, geen personage kwam ongeschonden uit de strijd. Door de variatie en het relatief hoge tempo onderscheidde ATWT zich van grote concurrent The bold and the beautiful. Ook kregen de karakters aanzienlijk meer psychologische diepgang mee dan de sterren van The bold.

Almachtige meter
De serie is bedacht en op poten gezet door Irna Phillips (1901- 1973) die ook aan de wieg stond van roemruchte tv-feuilletons als The guiding light, Days of our lives en Peyton Place. Ze stelde het lief en leed van enkele niet onbemiddelde families in Oakdale centraal. Dokters en advocaten brachten het geld binnen, maar hun vrouwen hadden thuis de broek aan en trokken achter de schermen aan de touwtjes. Dat had een goede reden: sponsor Procter & Gamble hoopte met reclamespotjes tussen de scènes door meer wasmiddelen te verkopen (vandaar de term ‘soap’), waardoor Irna zich op een doelgroep van vrouwelijke kijkers moest richten. Zij deden in die tijd tenslotte de was en bepaalden welk zeepmerk er op de plank kwam. Dat vrouwen het voor het zeggen hadden in Oakdale was dus niet meer dan logisch.

Irna had op haar beurt veel in de melk te brokkelen bij de productie van ATWT. Maar niet zo veel als ze zou willen. Toen ze ‘leading lady’ Helen Wagner na een half jaar wilde ontslaan omdat ze niet was te spreken over de manier waarop de actrice in haar koffie roerde, floten Procter & Gamble en CBS haar terug. Helen Wagner zou tot kort voor haar dood in 2010 de almachtige ‘meter’ van de familie Hughes spelen.

Emmers vol tranen
As the world turns sneuvelde vorig jaar door de sterk gedaalde kijkcijfers. Het realiteitsgehalte had intussen de grens bereikt van de waanzin en van wat de kijkster kon behappen. De twaalf scriptschrijvers hadden een tegenwicht willen bieden aan de populaire realityprogramma’s als Big brother. Maar er was geen kruid tegen gewassen, waaruit weer eens bleek dat niets fantastischer is dan de werkelijkheid. De overgebleven aanhangers rouwden. ‘Mijn wereld hield vandaag op met draaien’, jammerde een vrouw op een van de vele fansites. ‘Ik keek al vanaf mijn derde jaar en beschouwde die mensen als familie. Ik heb deze week emmers vol tranen gehuild.’ ‘Maar het leven gaat door’, voegde een fan eraan toe. ‘De wereld zal blijven draaien.’ In Nederland heeft As the world turns rond de 600.000 volgelingen. Ook zij zullen treuren bij het afscheid van de soap, die RTL 4 sinds 1990 op het scherm bracht en die het pad baande voor Goede tijden, slechte tijden. Gedane zaken nemen geen keer; aan alles komt een eind.

Lees ook de column van Peter van der Vorst. Peter is al lange tijd fan van As the world turns.

Meer over