Afzien in Wie is de Mol? 2012

18 januari 2012 17:38 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

In IJsland proberen de kandidaten van ‘Wie is de Mol?’ de saboteur te ontmaskeren. Gesprek met Jan Peter Pellemans, kandidatenwerver en begeleider van het spelprogramma.

Is elke groep anders?
„Ja; met name de locatie heeft invloed op de groepsdynamiek. De kou en wind in IJsland trokken een enorme wissel op de groep. Dat was zo heftig. Heel andere koek vergeleken met het gezellige ­Midden-Amerika van het jaar daarvoor. Deze groep is extreem fanatiek. Dat werd bevorderd door de kou; de kandidaten hielden zich warm door zich ontzettend op het spel te focussen. Maar het fanatisme zat ook in de groep zelf. Het zijn allemaal ‘molloten’ die er vol in gaan. Van een zekere lichtvoetigheid, die in de groep van het vorig seizoen wel aanwezig was, is nauwelijks sprake.”
 
Wat zijn de grootste problemen waar de kandidaten tegenaan kunnen lopen?
„Dat zijn er twee. Het eerste is dat ze het moeilijk vinden om de volledige regie over hun leven uit handen te geven. Zeker voor BN’ers, die het liefst alles zelf coördineren en plannen, is dat een enorme klap. Wat mensen ook overvalt, is dat het spel 24 uur per dag doorgaat. In het begin ben je nog bezig met je oude leventje; praat je in de groep over je werk, kinderen en andere privézaken. Maar op een gegeven moment gaat het alleen maar over WIDM?, want er is niets anders.”

Zitten ze er weleens helemaal doorheen?
„Dat komt voor. Meestal adviseer ik ze dan om eens op tijd naar bed te gaan. Vaak gaat het er ’s avonds erg gezellig aan toe. Als je de ­volgende dag weer vroeg op moet om opdrachten uit te voeren, is dat heel inspannend. Ook geestelijk, want er is zo veel onderling wantrouwen.”

Wat is het moeilijkste voor een Mol?
„Als Mol heb je een dubbele agenda. Je moet het spel saboteren om ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk geld in de pot komt. Tegelijkertijd maak je onderdeel uit van de groep en moet je gezellig meedoen aan de etentjes en groepsgesprekken. In die momenten van spanning en vriendschap moet je blijven volhouden dat je gewoon kandidaat bent en niet de Mol; dat is heel erg zwaar. Dat vele liegen en bedriegen zorgt voor enorm veel inspanning en stress. Wat dat betreft neem ik mijn petje af voor de Mol. Hij moet stevig in z’n schoenen staan”

Meer over